Osijek
FESTIVAL ZEMLJA BEZ GRANICA

Breza u mašti Osijek
pretvara u Snovograd
Objavljeno 19. lipnja, 2024.
Najveći kontinentalni obiteljski festival, pod nazivom Izazov(i) svijet, od 26. do 30. kolovoza bit će u Tvrđi, besplatan za sve
Najveći kontinentalni obiteljski festival Zemlja bez granica održavat će se u Tvrđi od 26. do 30. kolovoza pod nazivom Izazov(i) svijet. Najavili su to Suzana Vargović, predsjednica i osnivačica udruge Breza te prije 20 godina idejna začetnica festivala, Goran Bošković, voditelj festivala, te Kristina Babić i Ivana Šibalić iz Brezina projektnog tima. Podršku su došli dati i Dragan Vulin, dogradonačelnik Osijeka - Grad se uključio s 30.000 eura direktne financijske podrške plus s dodatnom logističkom podrškom gradskih tvrtki i davanjem javnog prostora za održavanje festivala - i Tatjana Turalija, pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Osječko-baranjske županije. Županija je za realizaciju festivala osigurala 26.500 eura, a Turistička zajednica Osijeka još 3500 eura.

Na www.zemljabezgranica.com nalazi se detaljan program svih događaja i radionica, koji su besplatni za sve sudionike i posjetitelje. Osijek će, najavili su organizatori, postati grad maštovite kreacije nečeg novog, inspirativnog, satkanog od dječjih ideja koje se povezuju u generacijskom stvaralaštvu ostvarujući interkulturni dijalog cijele zajednice. Parkovi i ulice postat će svojevrsni Snovograd, gdje bivate zatečeni nevjerojatnom snagom djetinjstva, igre i mašte, utisnutih u vaša osjetila.

Ovogodišnji je festival posvećen izazovima generacija i promociji izvrsnosti, kreativnosti i stvaralaštva u suradnji s odgojno-obrazovnim ustanovama, ali i klubovima i društvima te pedagoškim pojedincima. Većinu će od 30-ak planiranih radionica za sve dobne skupine djece, mladih i odraslih, što uključuje i djecu i mlade s posebnim potrebama, realizirati desetak osnovnih i srednjih škola s područja naše županije, a u samoj će im se završnici, 30. kolovoza, pridružiti i nekoliko škola/klubova/društava/pojedinaca i uličnih zabavljača iz Hrvatske, Mađarske, Ukrajine i Švicarske.

Od 26. do 29. kolovoza prijepodne i u kasnijim poslijepodnevnim terminima Tvrđa će biti vježbalište i učionica za djecu i mlade koji će u ta četiri dana pohađati izabrane radionice i zajedno sa 60-ak voditelja stjecati nova znanja i vještine, poput cirkuskih vještina, hodanja na štulama, izviđaštva, kuhanja po srednjovjekovni, plesnih koreografija, filmskoga make-upa, zaboravljenih pisama, crtanoga filma u kojemu su glavni likovi polaznici radionica, dječjega orkestra, vesele bolnice te starih zanata i igara. Radionice će se održati na otvorenom i u unutrašnjim prostorima Tvrđe (Ekonomska i upravna škola Osijek – mala zgrada, Gradske galerije Osijek – Galerija Waldinger, HDLU - istok Osijek, Isusovačka klasična gimnazija Osijek, Zajednica tehničke kulture grada Osijeka, Stara pekara i livada kod Vodenih vrata). Sudionici će se, s prijavnicom koja će od početka kolovoza biti dostupna na web-stranici festivala, moći prijaviti na dvije radionice.

Najvažniji događaj festivala njegova je završnica, planirana za 30. kolovoza u večernjim satima, kada će sve naučene vještine i sve što su izradili zajedno sa svojim voditeljima, polaznici, djeca i mladi, predstaviti u tzv. Snovogradu, ulicama Tvrđe, kada se očekuje nekoliko tisuća izvoditelja i posjetitelja.

Dok se od 26. do 29. kolovoza budu održavale radionice, u Tvrđi će se u predvečernjim i večernjim satima paralelno održavati i tribine, predstave i koncerti uz neizostavni food corner lokalnih ugostitelja. Kreativno osmišljeni događaji povezani su s nekoliko tema: turizmom, komunikacijama, sportom, znanjem i djecom, a od gostiju izdvajamo Mihovila Španju, Ellu Dvornik, Ivanu Mišerić, Malajskog tapira, Krešimira Mišaka, Krešimira Sučevića Međerala plus gosti iznenađenja te predstavu Casablanca Marija Battifiace i Irene Grdnić i koncerte: Veja, Dino Jelusick, Gradske bitange i Hornbox.

Darko Pejić
OSJEČKA UDRUGA BREZA U BROJKAMA
Kao posebnost ističe se da je Udruga Breza 2016. za producentski album pjesama za djecu "Mjesto za mene", nastalih tijekom festivala, osvojila Porin u kategoriji najbolji album pjesama za djecu. Udruga Breza za razdoblje od 2024. do 2027. godine zahvaljujući, između ostaloga i festivalu, nosi oznaku Sustava kvalitete neformalnih obrazovnih programa. Festival je tijekom godina okupio više od 400 umjetnika, pedagoških voditelja, 200 kreativaca raznih struka, 700 volontera i 30.000 djece i mladih te postao poligon za razvoj obiteljskoga turizma.

Možda ste propustili...

SEDLAR UPOZNAO SUDIONIKE TRAGEDIJE

Filmska ekipa 260 dana s logorašima u Dalju

VATROGASCI U FRUŠKOGORSKOJ ULICI

Noćna intervencija nije bila potrebna

Najčitanije iz rubrike