Osijek
NAKON USPJEHA NA ŽUPANIJSKIM NATJECANJIMA

Uručene nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola
Objavljeno 19. lipnja, 2024.
Na jesen se pripremaju nagrade za uspjehe učenika na državnim natjecanjima
Blago vama što ste tako pametni i vašim učiteljima što su tako dobri - kazao je Mato Lukić, obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana na početku dodjele priznanja i nagrada srednjoškolcima i osnovnoškolcima koji su postigli odlične rezultate na natjecanjima. Svečanoj su dodjeli, u velikoj vijećnici Županijske skupštine, nazočili i dožupan Josip Miletić te Miranda Glavaš Kul, pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje i mlade.

- Ovo je dobra prilika da mladima pokažemo koliko su nam važni, koliko su važni njihovi mentori zbog svega što su ih naučili i što su ih usmjerili na put na kojem mogu iskazati svoju izvrsnost. Mi kao Županija, naravno, to prepoznajemo i danas smo uručili pohvalnice za sudjelovanje na županijskim i međužupanijskim natjecanjima. Kao što znate, od prošle godine imamo program poticanja uspjeha na kraju osnovne i srednje škole, pa tako novčanim iznosom potičemo izvrsne učenike na daljnji rad, ali i da budu primjer svojim vršnjacima i kolegama. I dalje ćemo nastojati uključivati mlade ljude ne samo u program izvrsnosti nego i u sve ostale aktivnosti Osječko-baranjske županije - izjavio je župan Mato Lukić.


Županijska pročelnica Miranda Glavaš Kul kazala je kako Osječko-baranjska županija organizira županijsku i međužupanijsku razinu natjecanja za učenike osnovnih i srednjih škola u različitim kategorijama.

- Imamo 46 povjerenstava na osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj razini. Ove su se godine natjecala 2233 učenika. Imamo ukupno 139 prvih mjesta i oni su nakon natjecanja, koja zovemo izlučnima, išli na državna natjecanja. Neki od njih su se jako dobro tamo pokazali i osvojili prva mjesta, ali o tome ćemo više na jesen, kada nagrađujemo naše učenike koji su na državnim natjecanjima osvojili prva, druga i treća mjesta - tada ih nagrađujemo novčanima nagradama. Za to je Osječko-baranjska županija osigurala 96.000 eura, a za organizaciju tih natjecanja osigurala je 50.000 eura. To radimo zato da bismo učenike potaknuli na izvrsnost, kako bismo ih motivirali da budu što bolji u onim talentima koje imaju, da ih dodatno razvijaju, da se trude, rade i uče. Ono što je posebno važno jest razviti natjecateljski duh, nije važno samo znati i naučiti, važno je to i pokazati, osim toga, ako ne uspijete dobiti poticaj za sljedeću godinu, da budete bolji, da se dodatno pripremite, kada dijete prođe neko natjecanje, shvati da je moglo bolje. Mislimo da je jako dobro poticati da budu najbolji što mogu biti - izjavila je pročelnica Glavaš Kul.


Među svim tim nagrađenim učenicima osnovnih i srednjih škola sigurno se kriju oni koji mogu pridonijeti znanstvenom i poslovnom sektoru u idućim desetljećima. Važno se da se ovi mladi ljudi zadrže u Hrvatskoj, osnovnoškolci će još četiri godine biti u srednjpj školi, a srednjoškolci će pak na fakultete, većinom u Osijeku. U taj bazen mogle bi, i trebale, ući i osječke tvrtke, jer će tu sasvim sigurno pronaći budući kvalitetan kadar u koji treba ulagati, prvo stipendijom za školovanje, a onda i zaposlenjem.

Na obje dodjele nagrada i priznanja, i srednjoškolcima i osnovnoškolcima, vladala je uistinu pozitivna atmosfera. I ponos učenika (naravno, i mentora nastavnika te roditelja), koji su sa zadovoljstvom primili zasluženu nagradu. Poručuju kako tu s natjecanjima neće stati, i da ćemo se na istom mjestu svakako vidjeti i - dogodine!

Darko Pejić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike