Osijek
NOVA VELIKA AKCIJA PROTIV KOMARACA

Novim tretiranjem iz zraka i sa zemlje do mirnijeg ljeta
Objavljeno 20. lipnja, 2024.
U četvrtak tijekom jutra bit će tretirano južno gradsko područje, a u večernjim satima sva prigradska naselja
Jučer je počela, a danas će biti dovršena druga sveobuhvatna akcija borbe protiv komaraca u našem gradu. Odrasli komarci će se ponovno simultano uništavati iz aviona i sa zemlje. Najavio je to na redovitoj konferenciji Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika, kojom prigodom je izvijestio o stanju brojnosti komaraca i tretmanima za njihovo suzbijanje.

Vodeni val


- Imali smo vrhunac vodenog vala, koji je prouzročio tisuće poplavljenih hektara sjeverno od Osijeka, odnosno na lijevoj obali Drave, što je aktiviralo golema legla komaraca i trenutačno se borimo protiv te generacije komaraca. Na osnovi preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, u srijedu prijepodne obavljeno je aviotretiranje područja Halaševa, a u večernjim satima na sjevernom potezu od Josipovca do Zelenog polja. U četvrtak tijekom jutra bit će tretirano južno gradsko područje, a u večernjim satima prigradska naselja - Tvrđavica, Podravlje, Sarvaš, Klisa, Tenja, Briješće i Brijest. Aviotretiranja pratit će i akcija zamagljivanja sa zemlje. Obavljen je adulticidni tretman iz zraka na području Halaševa - izvijestio je dogradonačelnik Vulin, dodavši kako će ova akcija biti u vrijednosti od nešto manje od 200 tisuća eura.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije od kraja travanja ove godine izdao je ukupno 63 preporuke za suzbijanje komaraca, 18 ih se odnosi na larvicidni tretman, a ostalo na tretman odraslih jedinki.

Vulin je podsjetio kako je za ovogodišnje suzbijanje u gradskom proračunu osigurano 1,6 milijuna eura, od čega je Vlada Republike Hrvatske osigurala 600.000 eura, Osječko-baranjska županija 200.000 eura, a Grad Osijek 800.000 eura, Tu je i 312 tisuća eura koje su osigurale susjedne općine Petrijevci, Darda Bilje i Erdut, s kojima je potpisan sporazum o zajedničkoj borbi protiv komaraca. Što je dalo rezultata.

- Generalno, situacija je puno bolja nego u istom razdoblju prošle godine, no na nekim područjima, poput Tvrđavice i Podravlja, njihova brojnost još uvijek je povećana. Iako je u Nemetinu prije nekoliko dana bio najveći broj komaraca uhvaćenih u klopke, on je deset puta manji od broja zabilježenog prošle godine - rekao je zamjenik gradonačelnika. Kako je rekao, učinkovitost tretmana je iznadprosječna, kreće se između 53 i 100 posto.

Kopački rit


Da se konačno učinkovito dobro radi, priznat će i struka.

- Grad Osijek definitvno je otvorio vrata novim metodama borbe protiv komaraca. No da se ne zavaravamo, Osječani još uvijek ne mogu očekivati čudo, jer komaraca će i dalje biti, no znatno manje nego da se ne provode ovakvi, cjeloviti tretmani - ocijenit će dr. sc. Branimir Hackenberger Kutuzović, redoviti profesor Odjela za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Straosmayera. Jasno je kako je "uteg" u svemu ovome močvarno područje Kopačkog rita, te dok ne dođe do tretmana na cijelom tom području, neće biti ni cjelovitog rješenja.

Otkriva i jednu zanimljivost o komarcima, naime, ženka komarca samo će jednom, eventualno dva puta, "upiti" našu krv i to će joj biti dovoljno da pet do sedam puta položi jajašca!

Osječka stručna javnost predugo se, naime, bavila istraživanjem kakvi komarci i koliko vrsta ovdje obitavaju, a premalo se bavila njihovom biologijom. Sad je drukčije i rezultati ne izostaju, premda je ovo borba koja će i dalje trajati.

Uz nove mjere kojima se posvetila ova gradska administracija, jasnije je definirana i odgovornost izvoditelja tretmana. Naime, ako kod adulticidnog tretiranja učinkovitost bude manja od 50 posto, tada je izvođač radova dužan o svome trošku ponoviti tretman. Kod larvicidnog tretmana takvo što nije moguće, odnosno nema ga smisla ponavljati, no tada Grad Osijek jednostavno uskrati isplatu.

Zaključno, Vulin je optimist, očekuje kako ćemo nakon ove akcije imati mirnije ljeto. Bar kada su komarci u pitanju.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike