Crna kronika
SMRT NA NEOZNAČENOJ CESTI

Traktor se prevrnuo i prignječio vozača (50)
Objavljeno 18. lipnja, 2024.
Jedna osoba smrtno je stradala u nesreći koja se dogodila u ponedjeljak u 15.15 na neoznačenoj lokalnoj cesti u Prozoru. Nesreća se dogodila kada je 50-godišnjak iz Otočca bez položenog vozačkog ispita upravljao traktorom za koji je bio priključen radni stroj - kosa. U jednom trenutak vozač je traktorom sletio s kolnika udesno i udario u kamen, a zatim se vratio na kolnik i sletio ulijevo te udario u stablo, nakon čega je došlo do prevrtanja traktora. Vozač je na mjestu poginuo.

Iz policije savjetuju vozačima da procijene osobno iskustvo u upravljanju traktorom te budu svjesni potencijalnih opasnosti i predvide kako ih izbjeći, kao i da na traktoru bude ugrađena sigurnosna kabina ili okvir koji štiti vozača od ozljeda u slučaju prevrtanja.

- Dobro upoznajte karakteristike traktora u smislu predviđenih vozila za vuču, ne upotrebljavajte improvizirane prikolice; pravilno i sigurno priključite oruđe i priključna vozila prilikom priključenja izmjenjivih oruđa na traktoru (kopaćica, kosilica, malčer, prikolica, plug, freza, sijaćica, sakupljač sijena), te postupajte krajnje oprezno. Upoznajte se s karakteristikama poljskih i šumskih putova, vodite računa o obliku i vrsti terena. Poučite ukućane, pa i osobe s kojima se obavlja posao, kako sigurno isključiti traktor i priključne uređaje – neki su od savjeta iz policije. S.Lacić