Osijek
NAJPOTHVAT U VATROGASTVU

JVP Osijek dobio nagradu za gašenje požara na Brijestu
Objavljeno 18. lipnja, 2024.
Posebno priznanje uručeno je Marijanu Gajskom iz JVP-a Našice, koji je teško ozlijeđen na Brijestu
U lijepom sjećanju ostat će zaposlenicima Javne vatrogasne postroje Grada Osijeka svečana sjednica Hrvatske vatrogasne zajednice, koja je u subotu, u povodu obilježavanja 160. obljetnice dobrovoljnog vatrogastva u Republici Hrvatskoj, održana u Varaždinu. Osječkim profesionalnim vatrogascima dodijeljena je nagrada za najpothvat u vatrogastvu za 2023., a riječ je višednevnoj intervenciji gašenja požara u tvrtki Drava International. Posebno priznanje dobio je i vatrogasac Marijan Gajski, pripadnik JVP-a Našice, koji je teško ozlijeđen pri gašenju požara u tvrtki Drava International na Brijestu.

Nagrada JVP-u Osijek priznanje za mukotrpan rad nakon požara katastrofalnih razmjera u krugu tvrtke Drava International, kada je planula i izgorjela velika količina plastike. Vatrogasci su iznijeli najveći teret bitke s vatrenom stihijom, dok je dim sukljao i u zrak nosio štetne čestice i plinove. Morali su i gasiti i odvajati zapaljeno od nezapaljenog, a strah je izazivala činjenica da su u jednom od prostora tisuće litara zapaljivih tekućina. Bilo je – pakleno! Kako je koja smjena odlazila s požarišta, išla je odmah u KBC Osijek na trijažu, pojedini su dobivali kisik. No s gašenjem su nastavili, prvo su u suradnji s DVD-ovima i drugim profesionalnim vatrogascima lokalizirali požar, a onda su ga danima dogašavali. Priznanje je uime JVP-a Osijek preuzeo zapovjednik Goran Ivković.

Inače, uz JVP Osijek nagradu za najpothvat u vatrogastvu za 2023. godinu primili su i pripadnici JVP-a Vodice, za spašavanje turista iz vatrene stihije.

Posebno priznanje za požrtvovnost i nesebičnost u obavljanju vatrogasne djelatnosti dobio je Marijan Gajski, pripadnik JVP-a Našice, teško ozlijeđen u gašenju požara u tvrtki Drava International nakon što je upao u rupu u kojoj je bila otopljena plastična masa. Gajski je 88 dana proveo na bolničkom liječenju prije nego što je došao kući. Uspio je pobijediti sve respiratore i podnijeti sve operacije, koje su bile jako teške, mukotrpne i višesatne. I dalje se oporavlja od zadobivenih ozljeda i svjestan je da je pred njim puno bitki koje mora dobiti kako bi mogao reći da je pobjednik. Gajski je priznanje primio uz ovacije prepunog auditorija.

Milan Bugarić
Možda ste propustili...

UVODI SE ŠKOLOVANJE IZ PROGRAMIRANJA, ROBOTIKE I UMJETNE INTELIGENCIJE

Gimnazija Gaudeamus ima nove vlasnike, softversku tvrtku Gauss

VATROGASCI ŠTEDNJOM DO PRIJEKO POTREBNOG KAMIONA

Novo navalno vozilo stiglo u garažu DVD-a Donji grad

PRIREDBA, VJEŽBA, PLES, SJEDNICA

Počelo obilježavanje Dana GČ Gornji grad

Najčitanije iz rubrike