Svijet
DEKLARACIJU POTPISALO 80 OD 93 ZEMLJE SUDIONICE

Samit podržao integritet Ukrajine
Objavljeno 16. lipnja, 2024.
Zaključnom deklaracijom s dvodnevnog samita u Buergenstocku podržan je teritorijalni integritet Ukrajine te se poziva na dijalog kako bi se postigao mir.

“Potvrđujemo svoju predanost suzdržavanju od prijetnje ili uporabe sile protiv teritorijalne cjelovitosti ili političke neovisnosti bilo koje države, načelima suvereniteta, neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti svih država, uključujući Ukrajinu, unutar njihovih međunarodno priznatih granica uključujući teritorijalne vode te rješavanju sporova mirnim putem kao načelima međunarodnog prava", stoji u deklaraciji. Ističu kako povelja UN-a, uključujući poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta "može i hoće poslužiti kao osnova za postizanje sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira u Ukrajini". "Vjerujemo da to zahtijeva uključenost i dijalog između svih strana", dodaje se, a posebno osvrće na "zajedničku viziju" u tri "krucijalna aspekta". Prvo je, u kontekstu NE Zaporižja, "da upotreba nuklearne energije i instalacija mora biti sigurna i zaštićena" te da su neprihvatljive prijetnje upotrebom nuklearnog oružja. Kao drugo, kaže se da globalna sigurnost hrane ovisi i o pristupu lukama u Crnom i Azovskom moru te su neprihvatljivi napadi na trgovačke brodove. Naposljetku, poziva se na potpunu razmjenu zarobljenika odmah te da se u Ukrajinu vrate njihova "deportirana i nezakonito raseljena djeca te svi nezakonito zatočeni civili".

Deklaraciju je podržalo 80 od 93 zemlje sudionice. Nije ju podržalo 6 članica grupe G20 - Brazil, Meksiko, Saud. Arabija, J. Afrika, Indija i Indonezija, kao ni Armenija, Bahrein, Tajland, Libija, UAE, Kolumbija i Vatikan. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen kaže da mir u Ukrajini "neće biti postignut u jednom koraku - to će biti putovanje". Sva načelna stajališta Kijeva uzeta su u obzir u završnoj deklaraciji, rekao je ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba, naznačivši da bi Rusija mogla biti uključena u budući samit. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov poručio je da ruski čelnik Vladimir Putin ne otklanja razgovore s Ukrajinom.

Premijer RH Andrej Plenković kaže kako je važno da međunarodna zajednica drži fokus na Ukrajini te da "nije poanta mirovnog procesa da se stane tu gdje smo sada". H/I.B.
Možda ste propustili...

POTVRĐENA SMRT JEDNE OSOBE, A JOŠ DVIJE VODE SE NESTALIMA

Zbraja se šteta od nevremena u Švicarskoj

ČELNIK UN-A POZIVA NA SMIRIVANJE

Izrael napao položaje Hezbolaha u Libanonu