Kultura
PREMIJERA U OSJEČKOM HNK

“Prodana nevjesta” zaslužila je ovacije
Objavljeno 16. lipnja, 2024.
Ples je u srcu i duši ove komične opere, od veličanstveno živahne uvertire pa sve do raskalašene i svečane polke
Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku svoju je 117. kazališnu sezonu završilo uz veliki prasak: premijerom komične opere u tri čina, "Prodana nevjesta", koja donosi priču o velikoj ljubavi Marice i Janka, koja zamalo doživi nesretni ishod.

Važno djelo


U režiji maštovite Petre B. Blašković i pod dirigentskom palicom mladog, ali iskusnog osječkog maestra Krešimira Batinića, solisti, zbor, orkestar te baletni ansambl osječkog kazališta pokazali su sve što znaju i oduševili publiku, koja ih je ispratila zasluženim ovacijama. U premijernoj predstavi su, uz ostale, nastupili Robert Adamček, Sanja Toth, Katarina Toplek-Horvat, Blaž Galojlić, Gordana Kalmar, Matic Zakonjšek, Igor Krišto i Berislav Puškarić. Koreografiju je osmislio Dejan Jakovljević, scenografkinja je Marta Crnobrnja, a kostimografkinje Iva Romić i Iva Špiljak.


Prošlo je punih 27 godina od posljednje premijerne izvedbe jedne od najpopularnijih čeških opera, "Prodane nevjeste" Bedřicha Smetane (koju je tada režirao i kojom je ravnao maestro Zoran Juranić), a najnovija je 15. zaredom. Ova je opera posebna za osječku kazališnu kući i po tome što je njezina izvedba bila prva uopće u toj instituciji, kad je otvorena davne 1907. godine.

Poznata je Smetanina češka nacionalna opera, s pričom o osjećajnoj ljubavi i dogovorenom braku, prožeta češkim motivima i folkloristikom, a po tome najbliža našem djelu "Ero s onoga svijeta". Važno je to što su u predstavi prisutni elementi folklora koji su sinonim za život i sreću, a redateljica je uoči predstave otkrila kako je njezina želja da predstava odiše veseljem, čemu pridonose i elementi plesa, jer se veselje manifestira kroz ples. U tome je, itekako, i uspjela, jer su sjajni članovi zbora i baletnog ansambla svojim vještim izvedbama pružili publici pregršt pozitivnih osjećaja.


U ovoj priči o osjećajnoj ljubavi i dogovorenom braku, domišljata junakinja, Marica, mora upotrijebiti svoju odlučnost, šarm i lukavost kako bi se udala za muškarca kojeg voli, Janka. Ovo je radosna proslava češke kulture i identiteta koju se može ponovno osmisliti u srcu bilo kojeg sela ili grada. Predstavljena je prije svega plesnim ritmovima i ludo zaraznim melodijama. Ples je u srcu i duši ovog djela, od veličanstveno živahne uvertire do raskalašene i svečane polke. Tu je cirkus, pobjegli medvjed, ljubavni dueti koji zaustavljaju srce i uzbudljiva pjesma za piće.

Živa kulisa


Ansambl HNK u Osijeku je već prvom izvedbom dokazao kako je dorastao nimalo laganom zadatku postavljanja kompleksnog djela poput "Prodane nevjeste", koja donosi gotovo neprekinutu dinamiku i akciju na pozornicu, na kojoj su članovi zbora u stalnom pokretu i interakciji te predstavljaju svojevrsnu živu kulisu događanja među protagnistima. Katarina Toplek Horvat je u ulozi Marice (ponovno ju igra danas, 17. lipnja) ostvarila svoju najbolju izvedbu do sada, a njezin Janko je Igor Krišto (reprizira ga 18. lipnja), koji je oduševio svojim solodionicama i razdragao publiku. Valja istaknuti i kako je glavnog "negativca" Kecala, koji silno želi prodati nevjestu, besprijekorno utjelovio Berislav Puškarić, a posebno mjestu u srcu publike zadobio je Matic Zakonjšek, kao Vašek, neiskusni i naivni "ženik".

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike