Novosti
MINISTAR U VINKOVCIMA S KONTINENTALNIM UZGAJIVAČIMA

Dabro je poslije sastanka sa svinjogojcima najavio mjere za povećanje proizvodnje mesa
Objavljeno 14. lipnja, 2024.
Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro poručio je u petak iz Vinkovaca nakon sastanka s svinjogojcima s područja kontinentalne Hrvatske kako će raditi na mjerama za povećanje proizvodnje mesa, pri čemu je bitnim ocijenio iskorjenjivanje afričke svinjske kuge.

Prema njegovim riječima jedna od mjera koje će poduzeti odnosit će se na povećanje proizvodnje mesa. "Da bismo mogli govoriti o dizanju proizvodnje, moramo se riješiti afričke svinjske kuge", kazao je. Dodao je kako je svinjogojcima, kada je riječ o izgubljenoj dobiti zbog afričke svinjske kuge, do sada isplaćeno nešto više od 30, od predviđenih 50 milijuna eura. Na primjedbu kako je tijekom prošlogodišnjih prosvjeda svinjogojaca u Slavoniji podupirao prosvjednike koji su kritizirali tadašnje mjere države u borbi protiv afričke svinjske kuge odgovorio je da su tada svi bili na istom tragu. "Treba maksimalno uvažiti struku i znanost, ali mjere trebaju biti jednake za sve, a nisu bile. Nije u redu da u Otoku ne možete kupiti prase za kirvaj, a u Boboti možete", prokomentirao je. Najavio je izmjenu postojećih mjera u borbi protiv afričke svinjske kuge, rekavši kako na terenu nema dovoljno stručnih ljudi, što će pokušati riješiti zapošljavanjima veterinara i drugih stručnjaka. "Moramo ubrzati povratak svinja na ovo područje, ne zanemarujući mjere sigurnosti", poručio je ministar, ujedno zamolivši javnost za sto dana da se dokaže, a, kako je rekao, prioriteti su mu dostizanje samodostatnosti i administrativno rasterećenje seljaka. "Nećemo ići s 40 i nešto programa potpora. Smanjit ćemo njihov broj, a povećati opseg", istaknuo je tom prigodom.



Predsjednik Odjela za za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore Antun Golubović smatra da poljoprivrednici mogu biti relativno zadovoljni sastankom s ministrom Dabrom, jer je došao među njih i pokazao volju da ih sasluša.



- Bez obzira na to što se na ovakvim sastancima ne mogu donositi konkretne odluke, dobro je da se oni održavaju. Sve nas muči povratak svinja na naša gospodarstva. S ukupno 1886 gospodarstava svinje su maknute i ti ljudi dalje moraju od nečega živjeti. Svinje se moraju vratiti, ali istodobno moramo biti oprezni da ne vratimo i svinjsku kugu - upozorio je Golubović.

Hina
Ministar kaže kako su mu prioriteti dostizanje samodostatnosti i administrativno rasterećenje seljaka

Možda ste propustili...

UVODI SE DOBROVOLJNI PROGRAM ZA MLADE LIJEČNIKE

Dvije godine rada u sustavu donosi bodove za specijalizaiju

U LONDONU OSVOJILA DVA POLARISA

Nagrade Manjguri za komunikaciju

Najčitanije iz rubrike