Crna kronika
RAZBIJEN KOKAINSKI KARTEL

Među uhićenim dilerima i Hrvati
Objavljeno 14. lipnja, 2024.
Dugotrajna istraga koju je vodila španjolska civilna garda (Guardia Civil), uz potporu Europola, rezultirala je velikim napadom na kriminalnu mrežu uključenu u krijumčarenje droge velikih razmjera iz Južne Amerike u EU. Ova završna operacija kulminacija je niza akcija protiv ove mreže koje su se odvijale tijekom tri godine. Ova najnovija međunarodno koordinirana akcija povezana je s brojnim nacionalnim i međunarodnim istragama koje vode Belgija, Brazil, Hrvatska, Njemačka, Italija, Srbija i Turska. Operaciju je koordinirala Europolova operativna radna skupina.

Međunarodno koordinirane akcije bile su usmjerene na kriminalnu mrežu koja je rukovodila krijumčarenjem više tona kokaina iz Kolumbije, Brazila i Ekvadora u EU-u. Osumnjičenici su organizirali krijumčarenje u EU pomorskim pošiljkama koje su išle preko logističkih čvorišta u zapadnoj Africi i na Kanarskim otocima. Nakon što je droga stigla u EU, osumnjičenici su koristili centre za rukovanje u Belgiji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Italiji i Španjolskoj za daljnju distribuciju kokaina diljem Europe.

Čelnici organizacije za krijumčarenje droge privremeno su bili smješteni u Turskoj i Dubaiju. Odatle su upravljali kontrolnim i zapovjednim centrima kriminalne mreže. Istrage ove mreže identificirale su značajnu prijetnju; sposobnost kriminalnih aktera da blisko surađuju i raspoređuju svoje kriminalne suradnike na dugoročnoj osnovi na lokacijama kako bi olakšali svoje operacije krijumčarenja droge velikih razmjera. Međunarodna suradnja u provedbi zakona bila je stoga ključna u zaustavljanju kriminalnih aktivnosti.

U akciji provedenoj u srijedu zabilježena su četiri uhićenja u Španjolskoj; sedam kućnih pretraga u Španjolskoj; te zapljena nakita i luksuznih satova, vatrenog oružja i streljiva, 109.000 eura gotovine, elektroničke opreme i drugih materijalnih dokaza.

Ukupno je bilo 40 uhićenja (tri su bile mete visoke vrijednosti) u Brazilu, Hrvatskoj, Njemačkoj, Srbiji, Španjolskoj i Turskoj), oko 8 tona kokaina zaplijenjeno je u Belgiji, Nizozemskoj i Španjolskoj; uz zapljenu imovine uključujući 12,5 milijuna eura i 3 milijuna dolara u Brazilu, a više od 50 milijuna eura zamrznuto je u Srbiji. S.Lacić
Možda ste propustili...