Svijet
UN-OVA ISTRAGA:

Golemi razmjeri ubojstava u Gazi su zločin protiv čovječnosti
Objavljeno 12. lipnja, 2024.

I Izrael i Hamas počinili su ratne zločine u početnim fazama rata u Gazi, objavio je u srijedu UN, dodajući da su izraelske akcije ujedno i zločin protiv čovječnosti zbog golemih civilnih žrtava.

To su rezultati dviju odvojenih istraga, jedne o Hamasovom napadu 7. listopada prošle godine i druge o izraelskom vojnom odgovoru koje je provelo UN-ovo istražno povjerenstvo (COI).

Izrael ne surađuje s povjerenstvom optužujući ga da je pristrano. COI je upozorio da mu Izrael opstruira rad i sprječava istražitelje da dođu u Izrael i na okupirana palestinska područja.

Prema Izraelu, više od 1200 ljudi je ubijeno i 250 oteto u Hamasovom napadu 7. listopada 2023. koji je izazvao vojnu odmazdu Izraela u Gazi u kojoj je ubijeno više od 37.000 ljudi, kažu palestinske vlasti.

U izvješćima piše da su obje strane počinile ratne zločine uključujući mučenja, ubojstva i nehumano postupanje. Izrael je odgovoran i za druge ratne zločine poput izgladnjivanja kao sredstva ratovanja tako što nije omogućio dopremu vode, hrane i lijekova u Gazu i sprječavao druge da dostave nužne potrepštine.

Neki ratni zločini Izraela poput ubojstava čine zločin protiv čovječnosti, ustvrdio je COI koristeći se pojmom koji se odnosi na najteža kaznena djela iz međunarodnog prava počinjena u okviru rasprostranjenog i sustavnog napada na civile.

"Golemi broj civilnih žrtava u Gazi i uništavanje civilnih objekata i infrastrukture neizbježna su posljedica strategije kojoj je cilj nanijeti maksimalnu štetu", piše u izvješću COI-a.

Dokazi koje prikupe slična UN-ova tijela ponekad mogu poslužiti Međunarodnom kaznenom sudu za progon počinitelja. H

Možda ste propustili...