Svijet
NASTAVAK HEGEMONISTIČKE POLITIKE

Bošnjaci: Sverpski sabor kao pokušaj oživljavanja Miloševićeva projekta
Objavljeno 10. lipnja, 2024.
Dvije vodeće bošnjačke stranke Narod i pravda te Stranka demokratske akcije nazvale su u nedjelju Svesrpski sabor, održan dan prije u Beogradu, oživljavanjem Miloševićeva projekta, koji je bio izvor rata i agresije.

"Ovakav skup zapravo je buđenje projekta Slobodana Miloševića i nastavak jedne hegemonističke politike Srbije prema svojim susjedima. Takva politika ugrožava mir, stabilnost i čini nemogućom bilo kakvu regionalnu suradnju neovisnih i suverenih država na temelju poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake od država", priopćili su iz Naroda i pravde, stranke kojoj je na čelu Elmedin Konaković, koji je i šef BiH diplomacije. Najveća bošnjačka stranka, Stranka demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, koja je u oporbi, pozvala je na reakciju međunarodne zajednice, nazvavši skup u Beogradu otvorenom prijetnjom. "Poruke iz Beograda i jasna potpora Moskve upozorenje su i SAD-u, Velikoj Britaniji i drugim silama koje stoje iza Daytonskog mirovnog sporazuma. Srbija očito ne poštuje sporazum i morala bi nedvosmisleno biti upozorena na posljedice koje iz toga proizilaze", ističu iz SDA.

Prvi svesrpski sabor Srbije i Republike Srpske, nazvan "Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska", završen je u subotu navečer vatrometom iz Parka Republike Srpske u Beogradu, a počeo je molitvenim služenjem u katedralnoj crkvi hramu svetog Save. Ondje je poglavar Srpske pravoslavne Crkve, patrijarh Porfirije, naglasio kako je to okupljanje "za dobro najprije svog naroda, ali i svih koji žive s nama i oko nas". Saboru su nazočili predstavnici Srbije te srpski dužnosnici iz BiH entiteta Republike Srpske i Kosova. Poslane su poruke o potrebi očuvanja mira i slobode, istaknuta neodvojivost Kosova od Srbije i privrženost Daytonskom mirovnom sporazumu za BiH, a osuđeno svako njegovo kršenje. Kao cilj beogradskog sabora, uz prateće manifestacije diljem Srbije, istaknuto je unaprjeđenje odnosa, jačanje suradnje i poboljšanje položaja srpskog naroda u RS-u i regiji.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je na središnjem skupu na Trgu republike kako je najvažniji zadatak pametnom politikom sačuvati mir i slobodu, a kroz to ostvarivati vitalne nacionalne ciljeve i interese. "Moramo biti mudriji nego obično, pokazati da smo dovoljno pametni. Ginuli smo u 20. stoljeću više nego svi drugi narodi u cijelom svijetu. Dajte da pokušamo pametnom politikom sačuvati glave naše djece, da pokušamo sačuvati mir i slobodu i ostvarivati naše vitalne nacionalne ciljeve i interese. To je naš najvažniji zadatak", istaknuo je Vučić.

U okviru manifestacije održana je zajednička sjednica vlada Srbije i Republike Srpske, na kojoj je usvojen Nacrt deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda. U Deklaraciji se, između ostaloga, "potvrđuje neodvojivost Kosova i Metohije od Srbije" i privrženost Daytonskom mirovnom sporazumu za BiH, a osuđuje svako njegovo kršenje. Deklaracija sadržava 49 zaključaka, stavova i ciljeva, a usvojena je kao dokument Svesrpskog sabora srpskog naroda Srbije i RS-a, koji na osnovi tog dokumenta treba konstituirati Nacionalno vijeće srpskog naroda, zaduženo za koordiniranje, praćenje i provođenje akata Svesrpskog sabora. Čelnik RS-a Milorad Dodik rekao je da se u deklaraciji naglašava privrženost Daytonskom sporazumu i miru, ali je moguće da će od Srbije zatražiti dodatnu podršku.

Tijekom središnjeg skupa, popraćenog nastupom folklornih društava te obraćanjem Vučića i Dodika, Beograd su nadlijetali vojni zrakoplovi.

Igor Bošnjak
"POKVARENO I LAŽNO"
"Moguće je da ćemo, i unatoč razumijevanju koje imamo od predsjednika Vučića i Srbije, vrlo brzo morati doći i zatražiti podršku više, jer je nemoguće da živimo s onima koji su nam pokvareno i lažno pokušali nametnuti genocidnost kao trajno obilježje naroda", rekao je Milorad Dodik.

Možda ste propustili...

POTVRĐENA SMRT JEDNE OSOBE, A JOŠ DVIJE VODE SE NESTALIMA

Zbraja se šteta od nevremena u Švicarskoj