Regija
SPOMEN-OBILJEŽJE ZA UKOPANE MUSLIMANE

Izbjeglički mezari: Idejno rješenje za kosturnicu
Objavljeno 10. lipnja, 2024.
Ekshumirat će se posmrtni ostatci 80 Bošnjaka iz IC-a Gašinci, ukopanih ‘92. - ‘99.
ĐAKOVO



Nakon dugogodišnjeg traženja najboljeg trajnog rješenja za muslimansko groblje na Gradskom groblju u Đakovu, koje je nastajalo od 1992. do 1999., za djelovanja Izbjegličkog centra Gašinci, iz kojeg je na njemu ukopano 135 Bošnjaka, izrađeno je idejno rješenje zajedničke kosturnice za posmrtne ostatke svih ondje pokopanih, kao i pripadajućeg nadzemnog spomen-obilježja.

Izradila ga je Islamska zajednica u Hrvatskoj - Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, te poslala na uvid đakovačkom komunalcu Univerzalu, koji se više od 30 godina brine o mezarju i komunalno ga održava, kao i na uvid Gradu Đakovu.

- O ovakvom trajnom rješenju za muslimansko groblje upoznata je i Đakovačko-osječka nadbiskupija - kaže direktor Univerzala Stjepan Ripić.

Ekshumacija


Prethodno će, dakako, posmrtni ostatci pokopanih Bošnjaka biti ekshumirani i položeni u zajedničku grobnicu. Danas je na tom, kako ga mnogi zovu, najtužnijem mezarju, izbjegličkom mezarju, oko 80 muslimana, jer su posmrtni ostatci 45 pokojnika od 2003. do 2010. godine ekshumirani i pokopani u BiH. Ratne trube u Bosni odavno su utihnule, IC-a Gašinci također odavno više nema, došao je red i na mezarje, da mu se odavanjem pijeteta prema svakom pokojniku i spomen-obilježjem odredi budućnost, i to na zadovoljstvo obiju strana – i Mešihata i Grada, odnosno Univerzala, koji upravlja Gradskim grobljem.

- Grad Đakovo i ustanova kojoj ste na čelu pokazali su najviši stupanj humanosti u vrijeme kada su i sami bili izloženi velikim iskušenjima koje ratovi sa sobom nose - navodi muftija, akademik Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, direktoru Univerzala Ripiću, podsjećajući na sastanak u prosincu 2023. u Đakovu, s gradonačelnikom Marinom Mandarićem.

Dva nišana


- Riječ je o spomen-obilježju s nadzemnim i podzemnim dijelom, jednostavnih kontura - kaže Ripić.

Dimenzije kosturnice za postumne ostatke osoba islamske vjeroispovijesti u podzemnom dijelu su 9,85 x 4,35, svijetle visine 2,32, a nadzemni dio 2,50 x 6,75 metara, svijetle visine 2,75 metara. Nadzemni dio sastojao bi se od natkritog predulaza 2,50 x 2,50 metara i stubišnog prostora 4,25 x 2,50 metara.

- Nadzemni dio građevine čini prizmu koja završava ravnim krovom. Na zidu, lijevo od ulaznih vrata, predviđeno je mjesto za infoploču na kojoj će biti upisani relevantni podatci. Jedini, ali bitni estetski akcent su dva nišana, muslimanska nadgrobna obilježja, muški i ženski. Oni su poput stražara koji čuvaju dignitet mjesta, a ujedno poručuju prolazicima: "Pomolite se za duše onih koji su bili što jeste, jer bit ćete ono što oni jesu" - stoji u tehničkom opisu idejnog rješenja kosturnice.

- Nakon ekshumacije i prijenosa posmrtnih ostataka oko 80-ak pokojnika muslimanske vjeroispovijesti u zajedničku kosturnicu prostor sadašnjeg muslimanskog groblja Univerzal će staviti u funkciju; bit će to prostor isključivo za zemljana grobna mjesta - najavljuje Ripić. Ovim, trajnim rješenjem za ukopane muslimane Gradsko groblje samo potvrđuje svoju multikonfesionalnost - uz katolike i muslimane, tu su pokopani i pravoslavci te židovi.

Suzana Župan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike