Regija
U “MUSTANGU” OBILJEŽAVANJE DVIJU OBLJETNICA

10. rođendan Županjskog kasa i 20 godina potkivanja
Objavljeno 4. svibnja, 2024.
Konjički centar ispunio očekivanja, osnovana i Prva pjevačka konjica Sinđir
ŽUPANJA - U originalnom ambijentu restorana "Mustang" na ulazu u Bošnjake u subotu (4. svibnja) bit će obilježene dvije zanimljive obljetnice - 10 godina postojanja Konjičkog centra Županjski kas i 20 godina potkivanja, kojim se bavi njegov osnivač i poznati majstor potkivač Adam Svirčević.

Na osnivanje KC-a ovaj se svestrani županjski konjogojac i čuvar tradicije i narodnih običaja Šokadije odlučio kako bi djeci, roditeljima i gradu Županji ponudio nešto više u smislu rekreacije i razonode, jer imao je brojne upite zainteresiranih građana koji su željeli dovesti djecu da vide i upoznaju konje, podruže se i malo projašu.

Vrijedilo je


Osvrnuvši se na proteklih deset godina, Svirčević ističe da može biti zadovoljan i smatra da je Županjski kas opravdao svoje postojanje. Najviše ga, ustvrdio je, veseli to što je puno djece prošlo kroz školu jahanja organiziranu u sklopu KC-a i danas su to, ponosno ističe, novi mladi konjogojci koji imaju vlastite konje.

“Vrijedilo je osnutka, mladi su imali priliku naučiti vještine potrebne za upravljanje i vladanje s konjem kao budući jahači ili budući vlasnici", zaključio je. Članovi KC-a sa svojim jahačima sudjeluju na svim značajnim manifestacijama, od Šokačkog sijela, Vinkovačkih jeseni, Đakovačkih vezova, na pokladnim jahanjima diljem Slavonije... A svake godine organiziraju mimohod jahača u znak sjećanja na obranu od poplave u svibnju 2014., a tako će biti i ovih dana. Prepoznatljivi su i po božićnom jahanju, kada nakon blagoslova konja ispred crkve odlaze u čestitare sv. Stjepana. Županjski kas iznjedrio je i Prvu pjevačku konjicu Sinđir. Osnovana je u studenome 2017. godine, s ciljem očuvanja starih šokačkih pjesama i napjeva županjskog kraja. Žele njegovati tradicijske napjeve slavonskog kraja i baštiniti uzgoj konja lipicanske pasmine, jer uzgoj konja i pjesma, kako ističu, idu zajedno i odlično se dopunjuju. "Po tome smo jedinstveni u Hrvatskoj jer ni jedan drugi grad osim Županje nema svoju pjevačku konjicu", ponosan je Adam. U zimu 2019. godine odlučili su se na snimanje prve autorske pjesme, "Inat šokački", kojom su se početkom 2020. predstavili na 15. Glazbenom festivalu "Šokačke pisme" u Županji. U kolovozu 2021. promovirali su svoj prvi nosač zvuka, a u pripremi je i drugi.

Majstor potkivač


Pri KC-u djeluje i sekcija za održavanje kopita. Naime, svestrani Adam jedan je od rijetkih koji se danas bave tim poslom i pravi je majstor svog zanata. S ekipom iskusnih pomagača, koji također gaje veliku ljubav prema tim plemenitim životinjama, već 20 godina "obuva" konje diljem Slavonije i Baranje. A tu su bitne vješte ruke, ali i iskustvo i strpljenje. Treba znati raditi s konjima i posao obaviti stručno, temeljno i precizno. Radi osnovno održavanje – orezivanje i čišćenje, odnosno korekciju kopita, što je nužno kako bi se smanjilo opterećenje na tetive i ligamente, te potkivanje konja. Adam i ekipa hvataju se ukoštac i s bolestima kopita, uspješno rješavaju sve slučajeve, pa i one ekstremne. Županjski potkivač ima pune ruke posla.

Zovu ga konjogojci sa svih strana jer u Slavoniji nedostaje obučenih majstora potkivača s potrebnim vještinama.

Marija Lešić Omerović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike