Regija
796. ROĐENDAN ORAHOVICE

Viktoru Čelantu i Dušanu Brajnoviću zlatne plakete grada
Objavljeno 3. svibnja, 2024.

Orahovica danas obilježava 796. rođendan i blagdana Našašća svetog Križa. Početak svečanog obilježavanja bio je odavanje počasti poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima u i nakon Domovinskog rata kos spomen obilježja hrvatskim braniteljima u središtu Orahovice te kod spomen braniteljskog križa na gradskom groblju. Svečana sjednica održana je u višenamjenskoj dvorani u nazočnosti predsjednika Hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića, župana Virovitičko-podravske županije Igora Androvića, počasnog građanina Orahovice i bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića, saborske zastupnice Vesne Bedeković, zastupnika u EU Parlamentu Karla Resslera, državne tajnice u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Sanje Bošnjak, načelnika gradova i općina s područja cijele Slavonije i mnogih drugih, a prije svih građana i građanki Orahovice. Nazočne je uvodno pozdravila predsjednica Gradskog vijeća Suzana Đebro-Maričić naglasivši kako u gradu svi rade u cilju razvoja i prosperiteta grada te pozvala sve građane Orahovice da uvijek imaju otvorena vrata za nova lica, nove stanovnike, nove investitore te se na kraju zahvalila vijećnicima na radu i sudjelovanju na sjednicama.

Domaćin, gradonačelnik Saša Rister nazočnima je kroz svoje obraćanje i kratkim filmom u pozadini prikazao sve vrijedne investicije grada koje su završene, koje su u tijeku i koje su planu za naredno razdoblje te istaknuo zadovoljstvo i ponos učinjenim:

-Prepoznavši potencijal koji imamo, trudimo se naš grad pretvoriti u modernu sredinu koja spaja tradiciju s potrebama suvremenog života i u to ulažemo jako puno vremena, truda i napora, a sve s ciljem stvaranja još boljih uvjeta za život svih naših sugrađana. Kontinuiranim i marljivim radom te stalnim ulaganjem stvaramo i realiziramo projekte, kako velike tako i one manje, koji mijenjaju vizuru našeg grada, ali i omogućavaju bolji i kvalitetniji život i otvaranje novih radnih mjesta. Još jedna godina je iza nas, godina u kojoj smo nastavili raditi na provedbi započetih infrastrukturnih projekata te pripremi i planiranju novih. Iako smo prošlu godinu bili 10 mjeseci bez Gradskoga vijeća, nismo stajali, nego smo nastojali odraditi sve zadane projekte te maksimalno raditi na pripremanju novih projekata za razdoblje koje je pred nama – rekao je Rister te potom uputio zahvalu svima, a posebno građanima Orahovice:


-Najveću zahvalu upućujem svojim sugrađankama i sugrađanima na strpljenju i razumijevanju te na podršci koju iz dana u dan pružate meni i mojim suradnicima. Hvala Vam na vašim kritikama i na prijedlozima koje zajedno razrađujemo i provodimo u djelo. Sve što radimo, stvaramo i činimo, ostavljamo novim generacijama koje dolaze i koje moramo, kako god znamo i umijemo, zadržati ili vratiti u naš grad kako bi nastavili raditi na daljnjem razvoju grada samim time i na boljitku života Gradu. Želim iskreno da naš grad kojeg svi toliko volimo i s kojim se ponosimo, postigne svoj puni potencijal i da bude grad u koji se uvijek poželiš vratit. Pred nama je puno posla, ljestvica je podignuta visoko jer je uistinu jako puno toga što želimo napraviti kako bi se Orahovica razvijala još više, brže i jače. Budimo primjer kako raditi i stvarati jer rezultate našeg rada ostavljamo onim generacijama koje dolaze, našim mladima i našoj djeci– rekao je Rsiter. Obratio se potom i župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović posebno istaknuvši kako je Orahovica danas najveće gradilište u županiji, ali i cijeloj Slavoniji te najveća turistička destinacija ovog dijela Hrvatske:


-Uvijek mi je zadovoljstvo biti u Orahovici, biseru naše županije i cijele Slavonije i Hrvatske. Ovo je grad d koji je poznat po vrijednim i marljivim ljudima što pokazuju i svi ovi odrađeni projekti. Malo je jedinica lokalne samouprave koja ovako kao danas brine u svom gradu ili mjestu revnosno i  s ljubavlju te mijenja lice grada iz godine u godinu. Sigurno je da je Orahovica danas poželjna destinacija, ne samo za turiste željne mira i tišine nego i za mlade obitelji i njihov siguran život. Danas je Orahovica infrastrukturno napredovala i u svim ostalim segmentima, a posebno raduje ulaganje u djecu i mlade i osiguravanje uvjeta njima za normalan razvoj, obrazovanje i život. Vjerujem da će u Orahovici i dalje biti nastavljeni svi projekti u suradnji gradonačelnika, Grada i Gradskog Vijeća jer samo tako se može ići naprijed, vjerujete i radite zajedno – rekao je župan Andrović. Nazočnima se potom obratio počasni građanin Orahovice i bivši predsjednik RH Stjepan Mesić prisjetivši se svoj mladih dana u Orahovici, ali dana kada je bio predsjednik Skupštine općine Orahovica te naglasio kako je presretan i uvijek punog srca kada dođe u Orahovicu i kada vidi da se njegov gradu razvije punim intenzitetom i izrasta u pravu malu europsku sredinu.

Na kraju govorničkog dijela obratio se predsjednik Hrvatsko Sabora Gordan Jandroković naglasivši u uvodu kako je malo gradova u Hrvatskoj koji bilježi ovako puno uspješnih godina u svojoj povijesti:


-Budite ponosni na svoj grad, čuvajte i pazite svoju prelijepu Orahovicu kako ona bila što ljepša, ugodnija, bolja i sigurnija. Moram reći da je svih ovih godina unatoč svim usponima i padovima Hrvatska ipak ostvarila veliki napredak, a to se vidi u svim županijama, gradovima i općinama diljem Lijepe Naše, to se vidi i u Orahovici i drago mije danas bilo slušati gradonačelnika Ristera i župana Androvića koji su govorili o brojnim projektima koju su realizirani u cilj boljeg života svakog građanina. Prelijepo je kada se priča o izgradnji ili uređenju kapitalnih objekata za život mladih i djece kao ovdje u Orahovici vrtić ili uskoro nove osnovne škole i sportskih terena jer to je uz jaku infrastrukturu jedini način razvoja grada i ugodnog življenja. Nadam se da ćete prevazići sve ove političke tenzije koje sam osjetio da postoji među vama jer u lokalnoj politici je najvažnije prevladati političke razlike jer svaka ta razlika utječe na realizaciju projekata, povlačenje sredstava i život građana i to nije dobro za nikoga. Glavna zadaća i misao politike je činiti javno i opće dobro, a sve one svađe i razmirice uvijek moraju biti samo rubni dio politike jer glavno je uvijek briga za naše građane., za budućnost svih onih koji žele živjeti u Hrvatskoj – rekao je Jandroković.

Na kraju sjednice uručene us zahvalnice i plakete zaslužnim pojedincima i tvrtkama pa su tako zahvalnice dobili, za izniman doprinos zaštiti kulturne i prirodne baštine član KUD-a Crkvari Josip Forintić, za izniman doprinos u promicanju kulture kroz književno i umjetničko stvaralaštvo Damir Najmenik, za izniman doprinos i dostignuća  u sportu Andrijana Rukavina te za humanitarne aktivnosti i društveni rad na volonterskoj osnovi Elza Blagajac. Srebrne plakete dobili su, za kontinuirani dugogodišnji rad u oblasti gospodarstva tvrtka ''Oraj'' Orahovica te za izniman doprinos u oblasti sporta Tomislav Bušljeta. Najveća priznanja Zlatne plakate dobili su za dugogodišnji doprinos u oblasti gospodarstva Dušan Brajnović te za dugogodišnji doprinos u oblasti društvenih i javnih djelatnosti legendarni glazbenik, dirigent, profesor i voditelj Viktor Čelant. U ime nazočnih obratio se Dušan Brajnović:

Hvala Gradu u Gradskom vijeću na ovoj nagradi koja je za mene ponos i čast, ali i velika odgovornost i motiv da i dalje činim sve za razvoj orahovačkog i mog obiteljskog gospodarstva. Hvala u ime svih koji smo danas nagrađenih, čast je biti nagrađen od svoga grada – rekao je Brajnović. Svečanu sjednicu uljepšali su polaznici Osnovne glazbene škole Milka Kelemena Slatina, Područnog odjela Orahovica Jakov Banje na tamburi, Filip Jakobek svirajući gitaru i Lana Lešić svirajući klavir te članovi Muške pjevačke skupine KUD-a Crkvari uz Mješoviti pjevački zbog i tamburaški sastav KUD-a Orahovica koji su izveli dvije izvorne orahovačke pjesme s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Na kraju uz zadovoljstvo svih, zajednička je poruka bila kako je Orahovica doista mali grad velikog europskog štiha.                    

        
 
Vladimir Grgurić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike