Ekonomija
SAVJETI ZA ZAPOŠLJAVANJE

Što je sanitarna knjižica i tko je mora imati?
Objavljeno 2. svibnja, 2024.

Određeni poslovi zahtijevaju posjedovanje sanitarne knjižice. Bez obzira na to jesi li student, učenik, umirovljenik i traje li tvoj posao samo nekoliko dana ili tri mjeseca, ako je to zakonski propisano za vrstu posla koji obavljaš, moraš imati vrijedeću sanitarnu knjižicu. Ako na danasradim.hr odabereš posao koji zahtijeva sanitarnu knjižicu, provjeri kako i gdje ju možeš izvaditi.


Sanitarna knjižica ili iskaznica dokument je koji dokazuje da je osoba obavila zdravstvene preglede prije početka rada na određenom poslu. Ona se nalazi kod poslodavca za trajanja radnog odnosa i poslodavac je na zahtjev mora pokazati sanitarnoj inspekciji. Sanitarnu knjižicu potrebno je obnavljati jednom odnosno dva puta godišnje, ovisno o poslu koji se obavlja. Datum isteka knjižice bit će upisan nakon pregleda. Sanitarnu iskaznicu izdaje higijensko-epidemiološki odjel u tvojem gradu nakon obavljenog sanitarnog pregleda. Saznajte gdje možete izvaditi sanitarnu knjižicu.

 

 

Koji poslovi zahtijevaju sanitarnu knjižicu?


 

Sanitarnu iskaznicu moraju imati radnici koji rade na sljedećim poslovima:


Poslovi u doticaju s hranom ili pitkom vodom


Takvi poslovi podrazumijevaju poslove u ugostiteljskim objektima i trgovinama kao što su kuhari, konobari, trgovci, slastičari, mesari, radnici u pogonima proizvodnje hrane i pitke vode te napitaka i sl.


Poslovi u doticaju sa sredstvima osobne higijene i uljepšavanja


Podrazumijeva poslove u kozmetičkim salonima, frizerskim salonima, salonima za masažu, salonima za tetoviranje i sl.


Poslovi u školama i vrtićima


Tu spadaju poslovi u svim ustanovama za djecu i mladež, a obuhvaćaju đačke domove, jaslice, škole, vrtiće i sl.


Poslovi zdravstvenih i farmaceutskih djelatnika

 

 

Kako izvaditi sanitarnu knjižicu?


Pojedinac osobno ili predstavnik firme uime onih kojima je potrebna treba donijeti u Zavod (na epidemiologiju) podatke o osobi kojoj treba sanitarna iskaznica. Potrebni podatci za izdavanje sanitarne knjižice su ime i prezime, OIB, zanimanje i adresa pojedinca, a za poslodavca naziv firme, adresa i OIB.


Nakon što to donese, onaj tko želi sanitarnu iskaznicu, dobit će kutijicu u koju treba staviti uzorak stolice i s time doći na mikrobiologiju Zavoda (ne zaboravi ponijeti uputnicu svojeg liječnika). Sterilnu kutijicu za predaju uzorka stolice možeš kupiti u ljekarni. Nalazi se čekaju oko tri dana, te, ako je sve u redu, možeš preuzeti sanitarnu knjižicu.


Poslodavac je u obvezi snositi troškove sanitarnog pregleda i izdavanja sanitarne iskaznice prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, čl.35. U slučaju da sanitarna inspekcija zatekne uposlenika bez validne sanitarne knjižice, kaznu plaća poslodavac.


Ovaj zdravstveni pregled osoba obavlja prije stupanja u radni odnos te svakih šest mjeseci odnosno jednom godišnje tijekom uposlenja, ovisno o poslu koji obavlja.
Detaljnije informacije možeš pročitati na stranici HZZJZ-a.

Promo

Možda ste propustili...

NAJVIŠE IMAMO TRGOVAČKIH DRUŠTAVA

U Hrvatskoj aktivno 60,9 posto registriranih tvrtki

MEĐUNARODNI DAN AKCIJE ZA KLIMU

Svjetska zajednica za održiviju budućnost

ZNATNO PORASTAO BROJ KORISNIKA I PUTOVANJA

Uber s puno većim prihodom na početku godine

Najčitanije iz rubrike