Ekonomija
ALGEBRINO VELIKO ISTRAŽIVANJE

Vaučerima za besplatno obrazovanje najviše se koriste zaposleni - najveći je interes za programiranje i dizajn
Objavljeno 30. travnja, 2024.
Dvije godine nakon uvođenja vaučera za besplatno obrazovanje u okviru novog Zakona o obrazovanju odraslih Sveučilište Algebra provelo je u travnju opsežnu anketu među svojim polaznicima (na uzorku od 1269 ispitanika) kojom se nastojalo ispitati zadovoljstvo korisnika te njihova demografska i obrazovna struktura, kao i napredovanje u karijeri i uspješnost prekvalifikacije u drugo područje rada.

Kako navode u priopćenju iz Algebre, prema podatcima od travnja 2022., kada je uveden sustav vaučera, do danas, dodijeljeno je 20.800 vaučera. Od toga broja 11.612 polaznika završilo je obrazovanje, 6854 trenutno pohađaju određeni program, a preostali se koriste rokom od četiri mjeseca za aktivaciju dodijeljenog im vaučera. Vaučerima su se podjednako koristili muškarci (45 %) i žene (54,9%), a najviše ih je bilo u dobi između 25 i 39 godina (68,3 %). Većina polaznika visoko su obrazovani pojedinci koji su završili neki program visokog obrazovanja (64,7 %), a slijedi 22,9 % njih sa završenom srednjom strukovnom četverogodišnjom školom. Najveći interes zabilježen je za programera korisničkog sučelja (eng. Frontend Developer), grafičke dizajnere, dizajnere korisničkog sučelja (eng. UX/UI designer), administratora baza podataka, Phyton Developere i web-dizajnere. Zanimljivo je da je čak 90 % njih odabrani program obrazovanja u cijelosti završilo u roku, a ostali su još u procesu pohađanja. Većina ispitanika kao glavnu motivaciju upisa programa ističe želju za dodatnim obrazovanjem (51,7 %) i promjenom karijere (32,5 %), a 78 % njih financiranje edukacije ostvarilo je s pomoću programa vaučera, odnosno edukacija je za njih bila potpuno besplatna.

“Interes za programe obrazovanja preko vaučera kod nas je bio iznimno visok, prikupili smo više od 12.000 prijava protekle dvije godine. Program ocjenjujemo odličnim, te smatramo da on doista može učiniti razliku u povećanju broja IKT profesionalaca u zemlji, kako prekvalifikacijom tako i stvaranjem novih stručnjaka. Naime, trenutni broj IKT stručnjaka, oko 64 tisuće, nije dovoljan za ostvarivanje svih ciljeva iz Strategije digitalne Hrvatske do 2032. godine, zato je ključno nastaviti s ulaganjima iz sredstava dostupnih preko fondova EU-a", rekao je Igor Kundić, član Uprave Algebre.

Odraslim osobama vaučeri mogu pomoći u stjecanju dodatnih vještina koje će ih učiniti konkurentnijima na tržištu rada ili im pomoći da se prekvalificiraju i time nastave svoj karijerni put u nekom novom zanimanju. Anketa je pokazala da su programe obrazovanja većinom upisivale zaposlene osobe (čak 71,7 %), bilo da rade na poslovima povezanim s odslušanim programom, bilo da su zaposleni u drugom području/sektoru. Njih čak 90,5 % smatra da je program potpuno pokrio zahtjeve tržišta rada, a 63,6 % smatra da im je završeni program relativno puno ili znatno utjecao na razvoj ili promjenu karijere.

Za 82, 6% polaznika praktični se rad pokazao najboljom metodom učenja i praćenja nastave, što potvrđuje i Antonela, diplomirana grafičarka koja se odlučila prekvalificirati u smjeru programerke korisničkog sučelja, ili, engleski – Frontend developericu: "Najkorisnije mi je bilo to što sam dopunila svoje osnovno znanje praktičnim primjerima, gdje sam mogla vidjeti kako bi neke stvari funkcionirale u stvarnom životu. Budući da sam pohađala obrazovanje za Frontend developericu, gdje je sama tematika i struka vrlo opširna i zahtjevna za naučiti, u najmanju ruku bilo je izazovno. Program mi je dao dobar vjetar u leđa i podigao mi je samopouzdanje, što mi je nedostajalo da se odvažim na promjenu karijere. Intenzitet programa je bio visok, uz posao je bilo jako teško, no s velikom dozom motivacije i organizacije, uspjela sam. Dva mjeseca nakon završnog ispita dobila sam priliku i svoj prvi posao u jednoj maloj IT firmi, za sada kao praktikant, no bitno je početi."

Kao najveću prednost programa školovanja Fran ističe komunikaciju predavača i polaznika: "Edukacija koju sam završio ispunila je moja očekivanja. Posebno korisna mi je bila komunikacija s predavačem, koja je bila kvalitetna unatoč tome što sam nastavu pohađao online. Program sam preporučio kolegama, a želim ga preporučiti i ostalima. Meni se pokazao kao savršena odskočna daska u svijet IT-a, te me motivirao da uz nastavu radim i samostalno. Nakon predavanja bismo uvijek dobili zadatke za ponavljanje, a ako smo imali problema s rješavanjem zadataka, predavač je uvijek bio spreman odgovoriti na svako pitanje." Fran je prije programa obrazovanja bio nezaposlen, a nakon završetka otvorio je svoj obrt usmjeren na razvoj web-stranica. Z.Rupčić
Moguće je iskoristiti samo jedan vaučer
Iz Algebre podsjećaju da je moguće iskoristiti samo jedan vaučer za obrazovanje financiran sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026., a svi detalji oko korištenja, kao i same prijave za neki od programa obrazovanja uključenih u sustav vaučera, nalaze se na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), koji je zadužen za provedbu

Možda ste propustili...

MEĐUNARODNI DAN AKCIJE ZA KLIMU

Svjetska zajednica za održiviju budućnost

ADAPTACIJA NA KLIMATSKE PROMJENE

Prilika za razvoj otpornijih ekosustava

DODATNI IZAZOVI U HRVATSKOJ I OKRUŽENJU

Bankama je u fokusu upravljanje troškovima

Najčitanije iz rubrike