Zdravlje
PREHRANA: PREVARITE GODINE SVJEŽIM NAMIRNICAMA

Sporije starenje uz zdravo, ali i ukusno voće i povrće
Objavljeno 29. travnja, 2024.
Sadrži hranjive tvari, antioksidanse i bioaktivne spojeve koji mogu pomoći tijelu
Postoje mnogi čimbenici koji utječu na to koliko će nam brzo stariti organizam, a među njima su genetika, okoliš, stres, pušenje i prehrana. Neki od njih su izvan naše kontrole, ali se zato možemo usredotočiti na hranu koju konzumiramo kako bismo poboljšali svoje šanse za dugovječnost.

Postoji niz namirnica koje mogu pomoći u usporavanju starenja, poput orašastih plodova, ribe, ulja, ljekovitog bilja i začina, a i određeno voće i povrće može usporiti proces starenja i poboljšati kvalitetu života. Određeno voće i povrće sadrži razne hranjive tvari, antioksidanse i bioaktivne spojeve koji mogu pomoći tijelu da se obrani od bolesti povezanih sa starenjem i komplikacija poput srčanih bolesti, kognitivnog pada, upala ili oštećenja izazvanih oksidativnim stresom. Osim toga mogu pomoći u smanjenju rizika razvoja visokog krvnog tlaka i kolesterola koji izravno utječu na rizik od kardiovaskularnih bolesti. Nutricionisti su izdvojili neko voće i povrće koje je najbolje za dugovječnost.

Prema nutricionisticama Tammy Lakatos Shames i Lyssie Lakatos crveni kupus povrća je koje je među najzaslužnijim za dugovječnost.

- Moćan je izvor antioksidansa koji sadrže sumpor, nazivaju se glukozinolati, a za koje je istraživanje iz 2021. otkrilo da pomažu smanjiti rizik od bolesti srca, raka, artritisa i neurodegenerativne bolesti - rekle su za Eat This, Not That.

Avokado je moćna superhrana koja se povezuje s bezbrojnim zdravstvenim prednostima, od kojih mnoge posebno mogu pomoći u zdravom starenju i dugovječnosti. Na primjer, avokado je bogat vlaknima, što može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i poboljšati zdravlje crijeva. Istraživanje iz 2020. također je pokazalo da avokado može pomoći u smanjenju LDL kolesterola ("loše" vrste), što izravno utječe na smanjenje rizika od srčanih bolesti kao i smanjenje kronične upale.

- Često hvaljene kao superhrana, borovnice su bogate antioksidansima, osobito antocijanima, koji mogu pridonijeti dugovječnosti. Ovi moćni spojevi bore se protiv oksidativnog stresa i upala, stanja povezanih s kroničnim bolestima i starenjem - tvrdi nutricionistica Lauren Manaker i dodaje da uključivanje borovnica u prehranu može poboljšati naše zdravlje u kratkom roku te također može pridonijeti dužem i zdravijem životu.

Brokulu znanstvenici često povezuju s dugovječnošću. Prema Manaker "brokula je puna vlakana, vitamina C i K, željeza i niza drugih antioksidansa za koje se pokazalo da smanjuju rizik od kroničnih bolesti poput bolesti srca i raka". Ističe da je jedna od ključnih komponenti ove namirnice sulforafan, koji je koristan zbog svog potencijala da poboljša procese detoksikacije tijela i zaštiti od oštećenja stanica.

Prema istraživanju iz 2021. dodavanje jagoda u prehranu moglo bi pomoći u sprječavanju pada kognitivnih sposobnosti povezanog sa starenjem, poput pamćenja. T.K.