Ekonomija
IZGRADNJA DALEKOVODA I TRANSFORMATORSKE STANICE

Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji
Objavljeno 25. travnja, 2024.
Dalekovod je u četvrtak izvijestio o sklopljenim ugovorima za projekte izgradnje dalekovoda u Sloveniji i transformatorske stanice u Albaniji, ukupne vrijednosti veće od 27 milijuna eura.

Slovenska članica Dalekovod Grupe, Dalekovod d.o.o. Ljubljana, potpisala je u konzorciju sa slovenskom tvrtkom ENS, ugovor sa slovenskim operatorom prijenosnog sustava ELES, za izgradnju dalekovoda DV 2x110kV Hudo - Kočevje, u iznosu od 14,5 milijuna eura.

Taj projekt obuhvatit će rušenje postojećeg i izgradnju novog dalekovoda ukupne duljine od 31,2 kilometra te će se sastojati od 111 dvosistemskih dalekovodnih stupova. Početak radova predviđen je u lipnju ove godine, a završetak svih radova očekuje se u siječnju 2026. godine. Većina radova izvodit će se u blizini postojećih vodova pod naponom, što zahtijeva precizno planiranje i koordinaciju kako bi se osiguralo nesmetano funkcioniranje postojećeg sustava prijenosa energije.

U konzorciju s građevinskom tvrtkom 4A-M SHPK Dalekovod je potpisao i ugovor s OSHEE Grupom, operatorom distribucijskog sustava Albanije, za izgradnju nove transformatorske stanice 110/20kV i pripadajuće distribucijske mreže.

Projekt je vrijedan nešto više od 13 milijuna eura, financira ga Njemačka razvojna banka KfW i trajat će dvije godine. Modernizacija elektroenergetske mreže u području Kamzea, koji je doživio znatan urbanistički i ekonomski razvoj, bit će ključna za daljnji napredak tog područja.

"Potpisivanje ovih ugovora potvrda je naše strateške orijentacije prema kontinuiranom jačanju pozicije na svim tržištima - domaćem, susjednim i onim europskim", kazao je član Uprave Dalekovoda Tvrtko Zlopaša. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike