Ekonomija
GRAĐEVINSKI SEKTOR U PROBLEMIMA

Radnike više ne može zadržati ni viša plaća
Objavljeno 3. svibnja, 2024.
Nedostatak djelatnika, visoke cijene rada i materijala usporavaju oporavak građevinskog sektora, pokazalo je istraživanje konzultantske kuće Horváth, u kojem je sudjelovalo više od 30 članova upravnih odbora građevinskih kompanija. Rast cijena materijala i stalne promjene djelatnika na svim pozicijama i dalje su velik problem za 70 posto građevinskih kompanija, a čak 82 posto ispitanika navelo je da osjeća posljedice nedostatka radne snage. Maria Boldor iz konzultantske kuće Horváth ističe kako je istraživanje pokazalo da viša plaća više nije dovoljna da se privuče i zadrži kvalificirane radnike potrebne građevinskoj industriji.

“Kompanije će morati privući kvalificirane radnike fleksibilnijim poslovnim aranžmanima, no njihovo osmišljavanje i realizacija također zahtijevaju vrijeme i resurse”, kaže Boldor.

Zbog svega su toga sudionici istraživanja iz građevinskog sektora suzdržano optimistični što se tiče prognoza za ovu godinu. Čak i uz prognozirni rast prodaje od 5,5 posto, ali i inflaciju, ne očekuje se znatniji oporavak u sektoru.

Menadžeri građevinskih kompanija kao prioritet navode osiguravanje likvidnosti, a polovina ispitanika dodatno je navela optimizaciju troškova i profita. Naglasili su da pad profitabilnosti sprječava industriju da ostvari važne i hitno potrebne transformacije unutar kompanije, zbog čega su inovacije i upotreba održivih materijala rangirani niže na listi prioriteta, kao i digitalizacija.

Istraživanje je pokazalo i da je svaka peta građevinska tvrtka bila žrtva cyber napada.

“Razvoj poslovanja u građevinskoj industriji ovisi o investicijskom okruženju, koje nije samo pod utjecajem kretanja cijena i kamatnih stopa nego i vrlo snažnih psiholoških faktora, poput zabrinutosti zbog cijene nekretnina i neizvjesnosti oko strožih energetskih zahtjeva. Mnogi investitori trenutno primjenjuju takozvanu taktiku čekanja, odgađaju veće investicije, što utječe i na ostatak tržišta”, zaključila je Boldor. H
Možda ste propustili...

ZBOG RADA LAKIRNICE U TVORNICI U KALIFORNIJSKOM FREMONTU

Teslu tuže zbog onečišćujućih emisija

OPORAVAK PROIZVODNOG I USLUŽNOG SEKTORA

Britanija izišla iz recesije u prvom tromjesečju

Najčitanije iz rubrike