Sport
IZ RADOSTI U OČAJ U SAMO DVIJE MINUTE

Bijelo-plavi ove sezone: Krenulo odlično, završilo očajno
Objavljeno 22. travnja, 2024.
Do 36. minute na Opus Areni vladala je idila, a onda su krenule nevolje za domaćina
Sve što je lijepo kratko traje, zlurada je izreka koja se u subotnje poslijepodne sručila na nogometaše Osijeka u susretu protiv Istre 1961.

Trebao je to biti drukčiji dan. Bijelo-plavi su taj susret dočekali s tri uzastopne gostujuće pobjede, Kohorta je slavila 36. rođendan. Osijek je poveo, pa je sve mirisalo na jednu finu priču i jednu dobru večer. No onda se pojavio - on. Njegovo veličanstvo nogomet i odlučio napraviti totalni nered na Opus Areni. U samo dvije minute Osijek je iz radosti skliznuo u očaj, a igrom sudbine te nevolje su počele točno u 36. minuti, kada je Kohorta podignula impresivnu koreografiju za svoj 36. rođendan. Takav trenutak za preokret i novi zaplet utakmice valjda se ne bi sjetio izabrati ni najveći neprijatelj Osijeka i Kohorte.

Nesretna 36.


Bilo je to novo poglavlje patnje koju je svojoj momčadi i njezinim navijačima prorekao trener Zoran Zekić još jesenas, kada je stupio na kormilo Bijelo-plavih. Do te nesretne 36. minute Osijek je imao 1:0 zahvaljujući Lovrićevu ubačaju, koji se sam od sebe pretvorio u pogodak. Istina, nije Osijek u tom razdoblju briljirao, ali je imao stvari pod kontrolom, a onda se dogodilo nesretno i nespretno isključenje Bralića, koje je bilo posljedica priličnih nesporazuma osječke momčadi na sredini terena. Kako jedna nevolja nikada ne dolazi sama, iz tog slobodnog udarca Vuk je iznenadio Kolića i donio izjednačenje. Taj je pogodak možda i ključni događaj cijelog susreta jer, da nije pao, Osijek bi se do kraja možda i uspio obraniti i sačuvati pobjedu. Ovako su Bijelo-plavi ostali u procjepu između želja i mogućnosti. Željeli su pobjedu zbog važnosti bodova, ali i Kohortina rođendana, ali jednostavno nisu imali - moć. Naravno, velik dio zasluga za to pripada i Puljanima, koji su na Opus Arenu istrčali odlučno i sa željom za nadigravanjem, pa takvi jednostavno nisu mogli propustiti priliku koja im se pružila za pobjedu. Prvu nakon deset godina u Osijeku.

- Da, mogli bismo raščlaniti utakmicu do te 36. minute i ono što se događalo nakon toga. Imali smo do tada sve pod kontrolom, vodili smo 1:0 i onda nam se dogodila pogreška na sredini terena. Nismo ispratili njihova igrača, reakcija nam je bila zakasnjela i uslijedio je crveni karton. Pomislio sam, treba izdržati samo do poluvremena, pa ćemo se konsoilidirati. No, kako jedna nesreća nikada ne dolazi sama, primili smo pogodak odmah iz tog "slobodnjaka", nakon čega se puno toga urušilo. Zapravo, od svega mi je najviše zasmetala kolektivna blokada kod drugog pogotka kada nam se Ekong praktički ušetao u kazneni prostor i zabio. Ne mogu dečkima nešto zamjeriti što se tiče htijenja, ali možda nam je u nekim trenucima nedostajalo malo više vjere. Međutim, u toj utakmici baš sve što se moglo okrenulo se protiv nas. Tako je to ponekad u nogometu. Nitko nije očekivao da ćemo na tri gostovanja uzeti svih devet bodova. Znao sam kako će Istra 1961 biti žilav suparnik, te da nas čeka teška utakmica, ali tko je mogao predvidjeti ovakav rasplet kakav se dogodio - rekao je Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Ovo je valjda takva sezona u kojoj Bijelo-plavima ništa, ali baš ništa, ne može ići glatko. Zato će, kako bi ostvarili taj minimalni cilj, plasman u Europu, morati dobro okrvaviti koljena, a njihovi navijači izgubiti još poneki "kilogram" živaca i dobiti poneku novu sijedu na glavi. Zapravo, poraz u takvim okolnostima nije iznenađenje jer Osijek se teško bori i kada igra "11 na 11", a kako se onda neće mučiti kada je brojčano inferioran. Ako hoćete još nesretnih podataka, evo jednog. Bilo je to prvo isključenje za igrače Osijeka u cijeloj ovoj sezoni.

Borba traje


I kud baš sad u tako važnom trenutku i baš na Kohortin rođendan. Kao da Osijeku nije bilo suđeno radovati se u tom susretu.

- Čestitam Kohorti 36. rođendan i žao mi je što njihov jubilej nismo okrunili pobjedom. Bila je to velika želja igrača i svih ljudi u Klubu. Njihova podrška je bila odlična, i nadam se da ćemo je imati i dalje bez obzira na ovaj poraz. Borimo se za Europu i dalje, borba je u genu ovog našeg grada, pa nećemo odustati dok god ona traje - poručuje Zekić, pa se još jednom osvrnuo na trenutak u kojem se klub nalazi:

- Pokušavamo spojiti rezultat i promociju mladih igrača, što je rudarski posao, pa mislim da klub zaslužuje podršku na tom putu koji je zacrtan.

Nakon svega ostat će tuga, ali i spoznaja kako europski planovi još žive i za taj se cilj treba boriti do kraja, a ne sad očajavati zbog jednog poraza u neuobičajnim okolnostima. To je - nogomet, "na mostu ti uzme, na ćupriji vrati".

Dalibor Keler
 
 
Standings provided by Sofascore
OSIJEK – Opus Arena. Vrijeme i teren idealni za igru. Gledatelja: 5782. Sudac: Ante Čulina (Zagreb) - 6. Strijelci: 1:0 Lovrić (14), 1:1 Vuk (38), 1:2 Ekong (51). Žuti kartoni: Lovrić (Osijek), Valinčić, Filet, Vuk, Petrusenko (Istra 1961). Crveni kartoni: Bralić (Osijek)

IGRAČ UTAKMICE: EMMANUEL EKONG (ISTRA 1961)

OSIJEK

1 (1)

Kolić 5, Renan Guedes 6 (od 69. Omerović 6), Duarte 6, Bralić 5, Jurišić 6, Nejašmić 6,5, Pušić 5,5 (od 69. Prekodravac 6), Bukvić 6 (od 46. Vrbanac 5), Lovrić 6,5 (od 46. Gržan 6), Matković 6 (od 86. Almaši -), Mierez 6.

ISTRA 1961

2 (1)

Majkić 6, Iouvu 6,5, Koski 6,5 (od 80. Marešić -), Majstorović 6, Valinčić 6 (od 90. Hujber -), Blagojević 6,5 (od 85. Maurić -), Petrusenko 6,5, Devetak 6, Ekong 7, Vuk 6,5, Filet 6,5 (od 85. Fago -).

KOHORTIN 36. ROĐENDAN: LIJEPA KOREOGRAFIJA, GOSTI IZ POLJSKE I TUGA NA KRAJU
Kohorta je tijekom susreta protiv Istre 1961 proslavila svoj 36. rođendan. Najvatrenije pristaše Bijelo-plavih svoj su dio rođendanske proslave odradili uzorno. Lijepa koreografija, neizostavni pirotehnički dio slavlja, maksimalna i stalna podrška Bijelo-plavima, a na južnoj tribini za tu su se priliku našli i gosti iz Poljske. Stigla je skupina navijača Pogona iz Szczecina, s kojima je Kohorta dobre odnose uspostavila u ljeto 2021. godine, kada su se Osijek i Pogon sreli u 2. pretkolu UEFA Konferencijske lige. Uglavnom, što se ukupnog doživljaja tiče, on je bio odličan, ali nažalost nogometaši Osijeka na terenu nisu dali svoj doprinos da rođendanska proslava prođe u idealnom ozračju. Izgubili su od Istre 1961 i tako propustili svojim najvatrenijim navijačima isporučiti najvažniji poklon - veselje zbog pobjede. No, ako se može suditi po slikama nakon susreta, Kohorta im to nije pretjerano zamjerila.

1:0

Lovrić je, prema svemu sudeći, želio ubaciti loptu pred vrata Istre 1961, ali ubačaj nitko nije uspio dotaknuti, a bio je toliko precizan da je završio

u lijevom kutu

1:1

Vuk je iz slobodnjaka s 25 metara pucao oko zida i pogodio kut u kojem je

trebao biti Kolić

1:2

Ekong je svoju šetnju kroz kilavu obranu Osijeka završio preciznim udarcem s 12-13 metara u bliži kut

Privedene su dvije osobe

U subotu su nogometaši Istre 1961 na Opus Areni pobijedili Osijek s 2:1, a policija je dan poslije priopćila kako je imala dosta posla. Utakmicu, u kojoj je Kohorta proslavila svoj 36. rođendan, pratilo je 5782 gledatelja, od kojih su bila 24 gostujuća navijača. Tijekom utakmice zapaljeno je 40 baklji i oko 50 dimnih kutija, dvije osobe su privedene zbog počinjenih prekršaja iz članka 4. Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima. S.L.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike