Sport
PARAOLIMPIJSKE KVALIFIKACIJE U SJEDEĆOJ ODBOJCI

Po ostvarenje sportskog sna u Kinu odlazi i osječki dvojac Kerep-Mašić
Objavljeno 29. ožujka, 2024.
Mali broj sprotaš(ic)a s hrvatskog istoka može se pohvaliti da je osjetio onaj pravi (para)olimpijski duh, da je nastupio na Igrama. Najveća svjetska pozornica mamac je, kao i motiv mnogima, a njega ima i dvojac iz ŠIOK-a HVIDR-a Osijek. Vilijem Kerep i Robert Mašić dugi su niz godina državni reprezentativci u sjedećoj odbojci. Hrvatska je jedna od boljih reprezentacija na Starom kontinentu, tako je na posljednjem EP-u zauzela peto mjesto. Igralo se i na Svjetskom prvenstvu, ali još nikada na POI-ju. No možda se to uskoro i promijeni, jer našu izabranu vrstu očekuje kvalifikacijski paraolimpijski turnir u Kini, gdje će se osam reprezentacija boriti za tu još jednu preostalu vizu za Pariz.

Završne pripreme odrađene su u Zagrebu, u kineski grad Dali leti se na Uskrs, prva utakmica je na programu već 3. travnja. Sedam dana poslije saznat ćemo koja će reprezentacija provesti ljeto u Francuskoj.

- Nikada dosada Hrvatska nije igrala na paraolimpijskom turniru u sjedećoj odbojci. San je to i kruna karijere svakog sportaša, mi ćemo pokušati ostvariti ga u dalekoj Kini. Odradili smo posljednje treninge, na kojima nažalost nismo bili u najjačem sastavu. Naime, zbog drugih obveza neki reprezentativci nisu se mogli staviti na raspolaganje za ovu akciju, pa ćemo tako olimpijsku vizu pokušati izboriti sa samo osmoricom igrača u rosteru - naglašava Kerep, koji je već iskusio postpandemijski kvalifikacijski turnir za Tokio, koji je odigran u Njemačkoj. Sada je stigla nova prigoda, koju Kerep, Mašić i ostali reprezentativci dočekuju s umjerenim optimizmom.

- Nezgodno je što nismo u najboljem sastavu, ali ova skupina je spremna dati maksimum i boriti za se prvo mjesto, koje vodi na POI. Konkurencija je jaka, raspored je zgusnut, igra se po sustavu svatko sa svakim, a onda će dvije najbolje repke igrati finale i za veliku pobjedu. Naravno da bi izgledi bili puno veći da smo kompletni, ali idemo u Dali sa željom da odigramo svih osam utakmica - optimističan je Kerep. Izabranici Mate Dragičevića otvaraju turnir protiv Japanaca, koji su ipak, kao i sve neeuropske reprezentacije, dosta velika nepoznanica.

- Uz nas Europu predstavljaju Poljska i Ukrajina, s kojima smo igrali lani na prvenstvu, te smo izgubili u oba navrata nakon pet setova. Ukrajinci su nas zaustavili u četvrtfinalu i oni su svakako jedni od favorita, u toj skupini su sigurno domaćin, SAD i Japan, naš prvi protivnik. Otvaranje je uvijek važno, treba krenuti pobjedom, ako ne, ima utakmica i prostora da se još sve popravi - smatra Vilijem Kerep, hrvatski paravolley reprezentativac. Da bi ovo mogao biti neizvjestan turnir, govori i aktualni poredak na svjetskoj rang-ljestvici sjedeće odbojke. Od osmorke koja igra u Daliju, najbolje kotiraju Ukrajinci, koji su na šestom mjestu Ukrajinci, Kina je osma, a slijede je odmah SAD i Japan. Hrvatska je na 12. mjestu, iza nje su Kanada (13.), Irak (15.) i Poljska (17.). Svi su tu negdje, ali mjesta na Paraolimpijadi ima samo za jednu reprezentaciju.

N. Benčina
Najčitanije iz rubrike