Sport
KORAK DO ISPADANJA IZ EUROPE

Nije problem poraz od
Nijemaca, već mučenje
s Porečom i Spačvom
Objavljeno 27. ožujka, 2024.
U posljednje tri i pol godine ovo je bila utakmica u kojoj su Gromovi postigli najmanje pogodaka. Samo 19

Goran Bare pjeva gdje je nestao čovjek, a mi bimo se svi skupa mogli zapitati gdje je nestao NEXE. Ne samo u utorak navečer, kada je njemački Rhein Neckar Lowen slavio u prvoj utakmici osmine finala Europske lige 19:24, već cijelu polusezonu.



Žao mi je publike


Problemi su nećemo reći počeli, nego izišli na svjetlo dana tijekom utakmice u Sesvetama u kojoj je NEXE poražen pet razlike, a nakon čega je "glavom" platio trener Branko Tamše. Prvo je krenula potraga za trenerom, privremeno na klupu je sjeo Kasim Kamenica, odradio susrete s Gorenjem i Varaždinom. Taj bod u Velenju s kojim bi se NEXE plasirao izravno u četvrtfinale možda je nedostajao za mirnoću i rad novom treneru. Doveden je Veselin Vujović. Svi znamo njegove kvalitete, ali prije svega stil vođenja s kojim je dokazano znao prodrmati momčad. Vujović to u Našicama zasad ne uspijeva. Čak ni sada nakon stanke kada je dobio malo više vremena. Nije problem izgubiti od bundesligaša, ali NEXE se muči u Poreču i Vinkovcima. Rhein Neckar Lowen bio je favorit i prije utakmice, premda ovo im je sezona za zaborav i kako nam je nedavno rekao Halil Jaganjac "kroz Europu pokušavaju spasiti sezonu". Konačnih pet razlike smatramo na kraju ipak nerealnim. Koliko je samo bilo pogođenih vratnica i greda, promašenih čistih šutova. Manuel Štrlek završava utakmicu s tri šuta i samo jednim pogotkom. Bez obzira na manje pokušaja bar je on uvijek bio na visokom postotku preciznosti. Dugo nije NEXE završio utakmicu s manje od 20 pogodaka. Posljednji put dogodilo se to u studenom 2020. godine. Na gostovanju kod moskovskog CSKA-a postigli su 18. Veselin Vujović i nedavno je rekao da više voli utakmice s manjim brojem pogodaka negoli one koje završavaju s 35:36. Letigitmno. Svaki trener ima svoje zamisli kako doći do uspjeha. Problem je kada rezultat izostane. Onda ti taj plan pada u vodu.

- Kada ovoliko promašiš, onda je teško dobiti i lošiju ekipu od Rhein Neckar Lowena. Imali su fokus svih 60 minuta. Skup je to odličnih pojedinaca u trenutku kada nema rješenja netko ga pronađe. Sjećam se jednog gola od Knorra s 15 metara, a prije toga je Štrlek nama promašio zicer u kontri. Svakome se naravno može dogoditi. Ja sam zadovoljan kako nam je igrala obrana, ali mi igramo napad kakav se igrao prije 100 godina. Sa srednjim bekovima koji vode i driblaju loptom, bez brzog protoka lopte bez natrčavanja bekova mi ne možemo dobiti prosječnu ekipu. Prekratko smo tu, nešto smo promijenili u obrani, ali smo u napadu jako puno promašili. Pa mi smo promašili pet-šest šutova s pivota. To je izrađen šut. I mi izgubimo pet razlike. Žao mi je publike što zbog njih nismo ostvarili bolji rezultat.

Put bez nade ili...


Da, doista, publika je bila ponovno na vrhunskoj razini. Pohvalili su atmosferu i iz tabora Rhein Neckar Lowena, koji igraju utakmice pred punom dvoranom svakoga vikenda. Neće dočekati NEXE u SAP Areni u Mannheimu, gdje igraju većinu svojih utakmica i gdje je zimus i hrvatska reprezentacija igrala na Europskom prvenstvu. Dočekat će NEXE u Heidelbergu, 20-ak kilometara od Mannheima udaljenom sveučilišnom gradu. Iskreno, za našičku momčad to je put bez nade ili bolje rečeno put s vrlo malo nade. Svjestan je toga i Vujović, koji je priliku protiv Rhein Neclar Lowena dao i darovitom Ognjenu Ceniću.

- Šansa je bila mala, nadali smo se da ćemo u dobroj atmosferi kući izvući dobar rezultat. Ovo je daleko od povoljnog rezultata. Ići ćemo tamo što bolje se predstaviti i napraviti što bolji rezultat, ali nas čeka domaće prvenstvo. U ovom trenutku više razmišljam o Zagrebu nego o uzvratu protiv Lowena - rekao je Vujović.

Derbi u Našicama na rasporedu je 7. travnja. Zagreb bi trebao ponuditi odgovor zbog čega je Vujović došao u Našice.

Krešimir Lacković
RK NEXE       19 (11)

Rhein Neckar       24 (13)

NAŠICE - ŠSD OŠ kralja Tomislava. Gledatelja: 2000. Suci: Miklós Andorka, Robert Hucker (Mađarska).

NEXE: Kuzmanović (8 obrana/2 sedmerca), Račić 3, Bakić 1, Vejin 3, Marguč 4, Radovanović (1 obrana), Jotić, Manci Mičević 1, Gadža, Bezjak, Štrlek 1, Moslavac 2, Tomić 1, Cenić 1, Cohen, Melić 2.

RHEIN NECKER LOWEN: Löwen: Appelgren (9 obrana), Kirkelokke 3, Jacobsen, Knorr 6, More, Ahouansou, Jensen, Groetzki, Schefvert 1, Reichmann 7, Späth (1 obrana/1 sedmerac), Gislason, Birlehm, Andersen, Zacharias, Kohlbacher 7

Sedmerci: NEXE: 4/6; Rhein-Neckar Löwen: 4/7; Isključenja: NEXE: 2 minute (Cohen 2); Rhein-Neckar Löwen-.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike