Crna kronika
ISTRAGA JE ZAVRŠENA

Optuženi nasilnici koji su tukli djecu u centru Vukovara
Objavljeno 27. ožujka, 2024.
Pet punoljetnih nasilnika optuženo je jer je pretuklo djecu, šesti jer ih je skrivao

Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru podignulo je optužnicu protiv pet osoba koje su pretukle djecu početkom godine u Vukovaru te protiv muškarca koji je poslije napada nasilnike skrivao. Četvorica se terete da su 6. siječnja, oko 22.30, u središtu Vukovara, po prethodnom dogovoru i zajednički s još jednom poznatom (sada nedostupnom) osobom i drugim nepoznatim osobama, postupila s ciljem da teško ozlijede djecu. Tereti ih se da su djecu udarali šakama i nogama u glavu i tijelo, zbog čega je dvoje djece zadobilo teške ozljede, a troje lakše. U daljnjem ozljeđivanju djece napadače je zaustavila njima poznata osoba.



Optužnicom se šestu osobu tereti da je, u cilju da pomogne u skrivanju, iznajmila stan trojici od navedenih za kojima je bila raspisana policijska potraga, a potom im omogućila da uđu u navedeni stan u Vukovaru, u kojem su se skrivali do 9. siječnja, kada su ih pronašli policajci. U optužnici je predloženo da sud produlji istražni zatvor protiv četiri napadača zbog opasnosti od ponavljanja ili počinjenja težeg kaznenog djela.

Podsjetimo, nakon napada pet muškaraca policajci su na mjestu događaja zatekli napadnute 15-godišnjake, koji su im rekli da su ih napali stariji mladići koji su šetali ispred njih. Napadači su se prije dolaska policije razbježali. Ukupno je šest maloljetnika trebalo liječničku pomoć, koja im je i pružena u obližnjoj vukovarskoj bolnici. Zbog teških ozljeda lica i glave tri su maloljetnika iste večeri prevezena u Klinički bolnički centar Osijek. Jedan od njih imao je frakturu orbite (sljepoočnice), ali nije gubio svijest. Međutim, trebalo ga je pratiti i bio je zaprimljen na dječju kirurgiju radi opservacije. Drugi je maloljetnik također imao ozljede glave, ali i leđa i prsa. I on je završio na dječjoj kirurgiji dok se liječnici nisu uvjerili da je dobro. Treći maloljetnik također je bio zaprimljen u bolnicu, a potom su ga pustili kući. On je imao kontuziju šake, bedra i prsa.

Kako se napad dogodio na pravoslavni Badnjak, mnogi su odmah pomislili kako je riječ o međunacionalnom sukobu, no roditelji napadnutih 15-godišnjaka odmah su tvrdili kako to nije bio slučaj. Na društvenim mrežama jedan od roditelja napisao je kako treba jasno reći da su u ovom slučaju huligani Hrvati napali djecu Hrvate. "Djeca su, kao i svakog vikenda navečer, šetala Strossmayerovom, iza nešto starijih mladića. Oni su se odjednom okrenuli i, misleći da su djeca ‘Delije‘, iz čista mira su ih napali i počeli tući rukama i nogama, a kada su djeca pala na tlo, počeli su ih i cipelariti! Razbježali su se prije dolaska policije, strašno!" napisao je na Facebooku jedan od roditelja i dodao kako su napadači pripadnici BBB-a Vukovar.

Sandra Lacić
JAUK RODITELJA JEDNOGA GRADA
Roditelji napadnute djece organizirali su prosvjed kako bi upozorili da se nasilje bilo koje vrste, a posebice nad djecom, ne smije tolerirati niti ikada više ponoviti. Poručili su kako Vukovar mora biti siguran grad za sve. "Nijedno dijete Vukovara ne smije više ovo doživjeti. Nijedno! Nisu ljudi preživjeli ovaj rat da bi njihova djeca ratovala. Ako vam se ratuje i tuče, nađite se negdje na livadi pa udrite jedni po drugima. Vukovar ostavite nama", rečeno je na skupu. Roditelji su poručili kako je okupljanje bilo jauk roditelja jednoga grada.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike