Kultura
PROLJEĆE DONOSI NOVITETE

Otvaranje obnovljenog vinkovačkog kazališta uz čak dvije premijere
Objavljeno 28. ožujka, 2024.
Grad će sve gledatelje počastiti besplatnim ulaznicama koje će moći podignuti na novoj blagajni svakog radnog rana od 15 do 20 sati

Na Svjetski dan kazališta, što se obilježava 27. ožujka, pred novoobnovljenom zgradom vinkovačkog Gradskog kazališta Joze Ivakića, najavljene su dvije premijere, obje u čast obnovljenom vinkovačkom kazališnom hramu.



Ivakićevo djelo


U četvrtak, 4. travnja, u 20 sati, najavljena je premijera komendije o politiki i birtiji, "Pouzdani sastanak", koju je napisao Joza Ivakić, a režija i dramatizacija je Vladimira Andrića. Gledatelji će vidjeti što se dogodi kad naivni krčmar ipak pusti politiku u svoju butigu u ovoj komediji, koja je okupila veliku glumačku ekipu, među kojom i one koji su počeli na vinkovačkim daskama, ali su otišli u druge, veće sredine i danas su afirmirani dramski umjetnici poput Duška Gojića ili Vjekoslava Jankovića, koji igra čak dvije uloge.

U ponedjeljak, 8. travnja, u 16 i u 18 sati premijera je predstave za djecu "Bajka sva od šećera", kojom započinje 29. Lutkarsko proljeće u Vinkovcima. Zajednička je to predstava Kazališta Virovitica i GK Joza Ivakić, autorica teksta i redateljica je Sara Lustig. Bajka sva od šećera priča je o Crvenkapici, Baki i neobičnom Vuku koji voli djecu, a još više voli slatkiše i kolače. Pa tko bi, uostalom, pokraj čokoladne torte i htio pojesti Baku? Kroz jednu od najpoznatijih bajki braće Grimm bavimo se važnosti negativaca u bajkama i što oni nose kroz priču. Može li Crvenkapica uopće postojati bez zločestog Vuka pogledajte u lutkarskoj predstavi Bajka sva od šećera, pozivaju iz vinkovačkog kazališta.

Ravnatelj kazališta Vladimir Andrić nije krio sreću zbog obnove jer, kako kaže, ovoliko ulaganja u kulturu doista se ne pamti, što kazalištarce izrazito raduje.

- Zahvaljujem Gradu Vinkovcima što čuje potrebe kulture i što se ulaže u kulturu, a mi umjetnici imamo zadatak ovu prekrasnu zgradu napuniti i omogućiti što kvalitetniji sadržaj. U foajeu kazališta s ponosom smo istaknuli jedan važan artefakt knjižničarske vrijednosti, a to je rukopis Joze Ivakića "Pouzdani sastanak". To je knjiga koju je on vlastitom rukom napisao prije 110 godina i svi gledatelji će to moći vidjeti uživo u novoobnovljenom foajeu te nakon što ga vide, moći će ući u kazalište i vidjeti jednu malu moderniju verziju tog istog teksta koji je i danas aktualan - rekao je Andrić dodajući kako će Grad besplatnim ulaznicama počastiti sve gledatelje koje će moći podići na novoj blagajni svakog radnog rana od 15 do 20 sati i zahvalio glumcima koji s ljubavlju rade svoj posao.

Umirovljeni glumac HNK-a, rođeni Vinkovčanin, Duško Gojić igra glavnu ulogu u komediji "Pouzdani sastanak", a u vinkovačkom je kazalištu posljednju predstavu odigrao prije 53 godine, prije odlaska na studij u Zagreb.

- Prošle sam godine proslavio 50. godišnjicu od prve profesionalne predstave. Iako sam u mirovini, još uvijek sam u tjelesnoj i mentalnoj snazi, pa mi je baš bilo drago što me je Vlado pozvao da dođem u Vinkovce i sudjelujem u obilježavanju otvaranja ove zgrade koja u meni budi puno uspomena iz djetinjstva i mladosti – rekao je Gojić.

U Ivakićevoj komediji igrat će i poznati vinkovački glumac Vedran Dakić, koji je istaknuo kako je za glumca poseban osjećaj stati na scenu pred svojom publikom.

- Najviše me raduje što će vinkovačka publika doći u svoje kazalište, a cijelu ekipu s kojom radim poznajem još od studentskih dana. Za obnovu kazališta nije mogla biti bolja predstava isključivo zato što su već svi upoznati s našim kazalištem s kojim su na neki način radili - kaže Dakić.

Potpuna obnova


- Moja prva profesionalna glumačka predstava bila je baš u ovom kazalištu, kamo se uvijek rado vraćam. Volim ljude u njemu i čast mi je što sam tu - rekla je mlada glumica Antonija Mrkonjić, a Josipa Oršolić kaže kako je uvijek zadovoljstvo raditi s glumcima vinkovačkog kazališta, s kojima na opće zadovoljstvo često surađuje.

Prije godinu dana počela je energetska, ali i sva druga obnova zgrade vinkovačkog Gradskog kazališta Joza Ivakić, projekt vrijedan 650.000 eura, sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa 40 posto, a radovi su obuhvatili građevinske, strojarske i elektrotehničke mjere obnove same zgrade, što znači zamjenu kompletne vanjske stolarije novom, aluminijskom, toplinska izolacija stropne ploča ravnog krova i preostalog dijela krovišta, kao i samo pročelje kazališta, zamijenjen je sustav grijanja novom dizalicom topline i ugrađen je rekuperator, obnovljeno je gledalište s potrebnim nagibom, zamijenjena su i sva rasvjetna tijela s učinkovitijom rasvjetom, a obavljena je i rekonstrukcija električnih instalacija.

Zgrada kazališta u Vinkovcima izgrađena je 1950., a posljednji je put obnavljana 2004. i sve ove godine bila je omiljeno mjesto okupljanja velikog broja zaljubljenika u kazališnu umjetnost. U godini prije obnove u vinkovačkom kazalištu održano je više od sto predstava, koncerata i sličnih priredbi, u kojima je uživalo više od 20.000 posjetitelja.

Miroslav Flego
Najčitanije iz rubrike