Osijek
U ŽUPANIJI I GRADU VEĆ DJELUJU

Tehničke promjene u djelovanju savjeta mladih
Objavljeno 26. ožujka, 2024.
Predstavnička tijele Županije i Grada Osijek - županijska Skupština i Gradsko vijeće - uskladili su na svojim posljednjim sjednicama, u skladu s promjenama zakona, svoje odluke o osnivanju savjeta mladih.

Riječ je o savjetodavnim tijelima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koja promiču i zagovaraju prava, potrebe i interese mladih na lokalnoj, ali i nacionalnoj razini. Na razini države želi se, naime, ta tijela omasoviti. Kako savjeti mladih u Županiji i Osijeku djeluju niz godina, ove su izmjene samo tehničke.

Županijska je Skupština svojom odlukom iz prosinca 2007. osnovala Savjet mladih Osječko-baranjske županije. Aktualan je saziv u mandatnom razdoblju 2022. - 2025. Savjet ima 13 članova, predsjenik je Domagoj Ćorić.

Osječki je Savjet mladih osnovan 2014., aktualni je saziv od prošle jeseni, konstituirajuća je sjednica održana u listopadu prošle godine. Ima ukupno 11 članova, predsjednik Savjeta mladih Grada Osijeka je Dominik Lovaković. Financijska sredstva potrebna za provedbu programa rada Savjeta i za troškove rada članova savjeta planiraju se u gradskom odnosno županijskom proračunu.

Najvažnije se izmjene zakona odnose na pojednostavljivanje osnivanja savjeta mladih tako da se propisuje uklanjanje instituta zamjenika člana savjeta mladih i uvodi fleksibilnost u određivanju ukupnog broja članova savjeta mladih te se smanjuje najmanji broj članova potreban za osnivanje savjeta mladih. D. Kuštro
Možda ste propustili...

OSIJEK DOMAĆIN PRVOG ECO CITY WASTE FESTA

I otpad može pružiti zabavu

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

STRUČNO-ZNANSTVENA TRIBINA

100 godina dvorca Mačkamama

Najčitanije iz rubrike