Kultura
FFOS: KATHERINE ARDEN “PANDEMONIJ”

Knjiga o potrazi za bratom u paklu koji je čovjek sam stvorio
Objavljeno 26. ožujka, 2024.
Pisan punih pet godina, roman “Pandemonij” pruža jedinstven pogled na Prvi svjetski rat shvaćen kao kraj jednog svijeta

U Svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta s ponosom je predstavljena knjiga "Pandemonij" poznate američke spisateljice Katherine Arden. Roman "Pandemonij" objavljen je na hrvatskom jeziku u veljači ove godine pod prijevodom radnog naslova "Pandemonium". Na engleskom govornom području izlazi pod naslovom "The Warm Hands of Ghosts", a upravo je američko izdanje dobilo brojne pohvale publike i kritike te postalo nacionalni bestseler.



Originalna knjiga


Književni susret organizirala je nakladnička kuća Mitopeja u suradnji s Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek i Filozofskim fakultetom, a promociji je nazočio i Vladimir Cvetković Sever, prevoditelj i nakladnik Mitopeje.

- Ovdje se radi o vremenu kada je Hrvatska bila unutar Austro-Ugarske Monarhije, tako da sam se služio izrazima koji su se tada koristili u vojnom kontekstu. S obzirom na to da sam i sam bio topnik u Domovinskom ratu, drago mi je da su topnički termini napokon prevedeni kako spada. Rad s Katherine je neizmjerno poseban jer smo kolege, čast mi je što sam bio beta-čitatelj tako originalnoj knjizi. Danas se u žanrovskoj književnosti ide za onim što je popularno i profitabilno, no Katherine je sa svoja dva serijala zaslužila da će je izdavati što god bude napisala, uložila je godine truda i integriteta u stvaranje najbolje priče o novom paklu. U vrijeme kada je rat na vratima i kada dolazi do raslojavanja društva, ova knjiga je cjepivo koje nam daje odmak od vlastite civilizacije i učvršćuje nas u snazi - ističe Sever.

Pisan punih pet godina, "Pandemonij" pruža jedinstven pogled na Prvi svjetski rat shvaćen kao kraj jednog svijeta, sa svim popratnim apokaliptičnim konotacijama. Pratimo ga iz perspektive Laure Iven, kanadske ratne bolničarke, koja je u ratu izgubila sve osim brata Freddiea, možda poginulog u najžešćim borbama kod Ypresa 1917. godine. Nakon što saznaje da postoji malena mogućnost da je on ipak živ, odluči vratiti se na bojište i pokušati ga pronaći.

- Inspiraciju sam pronašla sasvim slučajno u knjižnici. Jedna knjiga o Prvom svjetskom ratu imala je na sebi poznatu fotografiju njemačkog vojnika na konju, s kopljem u ruci i s gas-maskom na licu. Izgledala je kao sudar dvaju svjetova, poput viteza iz srednjeg vijeka, ali i modernog ratnika. Nastavila sam istraživati o Ratu, no kako volim uključiti mitove i legende u povijesnu pozadinu, posegnula sam i za Biblijom, točnije za Knjigom Otkrivenja. Čitajući o otvaranju vrata pakla, uvidjela sam poveznice s golemom promjenom u društvu pri prelasku na 20. stoljeće. Prije Prvog svjetskog rata rat je bio opisivan kao fantazija, izmišljeno mjesto poput Danteova kruga, a nakon toga je označavao stvarno mjesto kao Hirošimu ili Auschwitz. Glavno pitanje kojim sam se vodila bilo je: Ako su pakao stvorili ljudi, što onda radi vrag? - objasnila je nagrađivana autorica.

Apokalipsa


U središte radnje američka je autorica stavila Kanadu jer su se američke vojske ratu pridružile znatno kasnije. Kako živi u Vermontu, na odmoru je posjetila događaj u znak sjećanja na eksploziju brodova koji su prenosili benzin i oružje u Halifaxu 1917. godine. To je bila najveća nenuklearna eksplozija u povijesti, a poslužila je kao početna točka romana.

- Htjela sam imati kanadske protagoniste koji će prikazati kontrast romantičarske i moderne ideje svijeta apokalipse. Laura je zato praktična, oštra i nemilosrdna dok je Freddie ranjivi umjetnik i pjesnik. Esencijalna ideja je nestajanje svijeta i pokušaj snalaženja u novom, promijenjenom svijetu, taj sukob se odražava i unutar likova - otkriva.

Katherine Arden rođena je 1987. u Austinu, u američkoj saveznoj državi Teksas. Na književnu je scenu stupila 2017. godine romanom Medvjed i Slavuj, neodoljivim spojem povijesne fikcije i bajkovite slavenske mitologije, nominiranim za nagrade Locus i John W. Campbell. Potonjim romanima Djevojka u tornju i Zima za vješticu Arden je upotpunila trilogiju Zimska noć, nominiranu za nagradu Hugo 2020. godine u kategoriji najboljeg serijala. Za prvi nastavak istovremenog serijala strave za mlade, knjigu Tijesni prostori, Arden je dobila nagradu Vermont Golden Dome 2020. godine. Serijal je upotpunila romanima Mrtvi glasovi, Tamni valovi i Prazni osmijesi, smještenim u četiri godišnja doba i na hrvatskom objavljenim kao Kobni kvartet.

Elena Lukić
Možda ste propustili...

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA OBJAVILO REZULTATE NATJEČAJA

Poznati finalisti za nagradu “Anto Gardaš”

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

Najčitanije iz rubrike