Osijek
MANIFESTACIJA “KAJ SU NAŠI STARI JELI”

Zagorci čuvaju od zaborava običaje
Objavljeno 24. ožujka, 2024.
Manifestacija "Kaj su naši stari jeli", održana u Josipovcu, pokazala je bogatstvo kulturne i gastronomske baštine našeg kraja. Istaknuo je to i gradonačelnik Ivan Radić, koji je posjetio manifestaciju: "Naši domaćini poštuju i njeguju tradiciju i kulturu krajeva iz kojih su došli i oni to prenose na mlađe generacije. To je naše bogatstvo. Grad Osijek podržava ovakve manifestacije i partner je svim udrugama, među ostalima, i kulturnim. Ove smo godine za kulturu izdvojili 5,1 milijun eura, a za udruge u kulturi izdvojili smo 38 posto sredstava više nego prošle godine."

Domaćini su bili članovi Zavičajnog kluba Zagorec iz Josipovca, a gostima i sudionicima manifestacije obratio se Mirko Pavić, predsjednik kluba.


- Mi smo zavičajna udruga Zagoraca iz Josipovca, djelujemo 26 godina, čuvamo tradiciju naših starih koji su se doselili ovamo i želimo sačuvati njihove običaje i kulturu. Upravo zato smo organizirali manifestaciju "Kaj su naši stari jeli". Naše su žene pripremile jela koja nisu moderna, nego su se nekada jela. Usto, s obzirom na to da je vrijeme korizme, uz korizmena jela pripremili smo i korizmene pjesme - rekao je Pavić.


Grah-salata, domaći, kruh, oblatne, gužvarice, kiflice, kuglof, kruha i masti, široki rezanci s orasima samo su mali dio slanih i slatkih delicija koje nam je predstavila Anica Budrovac iz KUD-a Josipovac. KUD Cret iz Creta Bizovačog predstavio je ličku tradiciju i gastronomiju, rekla nam je Mirela Zimmerman Markota. Kupus i meso, krumpir na pole, kiselo mlijeko, slanina, svježi sir, lički uštipci, ali i narodne nošnje iz Gacke doline, krasili su njihov stol.

V. Latinović
Možda ste propustili...

KRVOPIJE SU SE OVE GODINE POJAVILI RANIJE

Zbog krpelja prava navala na veterinarske ambulante

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

Najčitanije iz rubrike