Regija
ISPITIVANJE GEOTERMALNOG POTENCIJALA

Tvrtka Geo Power Babina Greda kupuje Geotermalne izvore od VSŽ-a i Općine
Objavljeno 21. ožujka, 2024.
Kupnjom 90 posto udjela u tvrtki kupac dobiva pravo na istražni prostor, kompletnu dokumentaciju, kao i dozvolu za istraživanje
BABINA GREDA - Nakon Skupštine Vukovarsko-srijemske županije, i Općinsko vijeće Babine Grede donijelo je odluku o prodaji poslovnog udjela u trgovačkom društvu Geotermalni izvori d.o.o. najpovoljnijem ponuđaču - tvrtki Geo Power Babina Greda d.o.o. Vukovar, koja se jedina i javila na javni poziv za prikupljanje ponuda za kupnju objavljen početkom siječnja.

Geotermalne izvore su, podsjećamo, 2013. godine zajednički osnovale VSŽ i Općina u svrhu stavljanja indiciranog geotermalnog potencijala u funkciju održivoga gospodarskog razvoja, a izvorište je otkrila INA u potrazi za naftom sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća. Istraživanja su upućivala na mogućnost postojanja značajnih količina geotermalne vode na području općine.

Financijska stabilnost


Na posljednjoj sjednici Županijske skupštine župan Damir Dekanić ustvrdio je kako je prodaja tvrtke Geotermalni izvori dobra i pravovremena odluka. Županija nema dovoljno sredstava da samostalno krene u razvoj geotermalnog potencijala, što je iznimno skupo, a financiranje za tu namjenu iz određenih fondova nije u planu. Zbog toga su VSŽ i Općina odlučili pronaći ozbiljnog investitora i prodati svaka svoj udio od po 44,91 posto temeljnog kapitala društva. Geotermalni projekti zahtijevaju velika ulaganja. Jedna duboka bušotina stoji 10-ak milijuna eura, a treba izbušiti bar dvije. Jedna bušotina potrebna je za proizvodnju, a druga za povrat vode i podržavanje ležišnog tlaka. Početna prodajna cijena za oba poslovna udjela iznosila je 898.020 eura, a prodaju poslovnih udjela uvjetovali su isključivo istom kupcu uz početnu cijenu od 898.020 eura. Ponuditelj Geo Power Babina Greda za oba poslovna udjela ponudio je cijenu od 900.000 eura, po 450.000 eura za svaki, što je i prihvaćeno jer ponuda ispunjava sve kriterije. Obvezujućim pismom namjere ponuditelj preuzima izričitu obvezu da će prodavatelju jamčiti financijsku stabilnost trgovačkog društva Geotermalni izvori d.o.o. najmanje tri godine od dana potpisivanja ugovora o prodaji i prijenosu poslovnih udjela.

ENNA Grupa


Nadalje, mora jamčiti i realizaciju projekta izgradnje istražne bušotine geotermalne vode s bušotinskim radnim prostorom u istražnom prostoru geotermalne vode "Babina Greda 2" te izradu projektno-tehničke dokumentacije i ishođenje dozvole za eksploataciju geotermalne vode u roku od tri godine od dana potpisivanja ugovora, ako provedena istraživanja potvrde postojanje geotermalne vode. Općina i Babina Greda zadržali su po pet posto udjela u tvrtki, bez obzira na daljnja ulaganja.

Na području Babine Grede, podsjećamo, dva su istražna prostora. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u listopadu 2019. godine dozvolu za istraživanje geotermalnih voda za istražni prostor "Babina Greda 1" dodijelilo le tvrtki Geo Power Babina Greda poduzetnika Dragana Jurilja, a njegov je projekt u lipnju 2022. godine pruzela ENNA Grupa, u vlasništvu Pavla Vujnovca. Enna Renew, koja se upisala kao vlasnik tvrtke Geo Power Babina Greda, bavi se isključivo razvojem projekata iskorištavanja geotermalne energije. I na prostoru "Babina Greda1" već su počeli istraživanje.

Istražni prostor “Babina Greda 2” dodijeljen je tvrtki Geotermalni izvori, koja je također osigurala sve preduvjete za početak bušenja, kupac dobiva pravo na istražni prostor, kompletnu dokumentaciju i dozvolu za istraživanje.

Marija Lešić Omerović
OČEKUJE INVESTICIJU OD 150 MILIJUNA EURA
Načelnik Babine Grede Josip Krnić zadovoljno ističe da je najvažnije to što su dobili ozbiljnog ulagača i što će investicija zaživjeti. Uvjeren je da je geotermalni potencijal ondje golem i da će njegova eksploatacija potaknuti ogromna ulaganja i snažan gospodarski razvoj. Očekuje izgradnju energane, pokretanje stakleničke proizvodnje, izgradnju objekata, zapošljavanje, a krajnji su cilj toplice. “U sljedećih 4 do 5 godina očekujemo ulaganja od 150 milijuna eura. Samo će od rudne rente Općina godišnje imati pola milijuna eura”, kazao je.

GOLEM PROJEKT
Takav projekt, napominje načelnik Josip Krnić, može preuzeti samo ozbiljan investitor, netko financijski vrlo moćan i velik, netko tko može preuzeti i rizik koji Taj pothvat nosi sa sobom. Sve su pripreme napravljene i sve je spremno za bušenje.

Ponuditelj je za oba poslovna udjela ponudio 900.000 eura - po 450.000 eura dobit će Županija i Općina

Možda ste propustili...

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

Najčitanije iz rubrike