Kultura
60. VENECIJANSKI BIJENALE

Hrvatsku predstavlja projekt Vlatke Horvat
Objavljeno 21. ožujka, 2024.
Hrvatsku će na 60. Venecijanskom bijenalu predstavljati projekt "Priručnim sredstvima - By the Means at Hand" Vlatke Horvat, u Fabrici 33, prostoru koji neće biti samo mjesto izložbe i susreta nego i umjetnički atelijer tijekom te prestižne međunarodne izložbe vizualnih umjetnosti. Nakon niza godina u Arsenalu Hrvatski paviljon smjestit će se u novom prostoru, u četvrti Cannaregio – Fondamente Nove, a bit će otvoren 19. travnja, dan prije otvorenja Bijenala, koji će trajati do 24. studenoga. Okupivši velik broj međunarodnih umjetnica i umjetnika koji žive izvan svojih domovina "kao stranci", hrvatska umjetnica s britanskom adresom tim projektom odgovorila je temi Bijenala "Stranci posvuda" kustosa Adriana Pedrose.

Povjerenica hrvatskog nastupa Antonia Majača rekla je da je Horvat osmislila strukturu razmjene između sebe i grupe prijatelja, umjetnika i umjetnica koji su, kao i ona, stranci u mjestima gdje žive. Svakog od njih zamolila je da crtežom ili dvodimenzionalnim radom prikažu svoje iskustvo života u dijaspori, pošalju joj te radove, a u zamjenu će im ona poslati svoj novi rad koji nastaje za Bijenala. Umjetnica se u svom radu često koristi "priručnim sredstvima" iz naslova, pronađenim predmetima, ostatcima urbanih i industrijskih procesa ili svojih prethodnih projekata.

- Radim onim što mi je pri ruci, to je bitno obilježje ovog projekta, kao i oslanjanje na ekonomičnost sredstava, nalaženje improviziranih rješenja. Zanimaju me strategije povezane s uvjetima oskudice i neimaštine, kako se s malo stvari može napraviti puno - napomenula je Horvat i dodala da joj je najvažnije u projektu što razmjena radova postaje katalizator susreta, pitanje dijeljenja prostora i pripadanja, koja su ujedno društvena i politička pitanja.

Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija, rekla je kako je nastup Hrvatske na Bijenalu financijski i produkcijski najzahtjevniji međunarodni projekt, koji Ministarstvo kulture i medija realizira s brojnim partnerima. Ministarstvo je osiguralo nešto više od 330.000 eura, što uključuje produkcijske troškove i troškove prostora, jer Hrvatska nema svoj paviljon i svake godine, napomenula je, ulazimo u neizvjesnu borbu za odgovarajući prostor. H
Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

Najčitanije iz rubrike