Osijek
KULTURNI I UMJETNIČKI PROGRAM ZA OBLJETNICU

Hrvatska gimnazija
"Miroslav Krleža" u Pečuhu
- svjetionik znanja 40 godina
Objavljeno 19. ožujka, 2024.
Željko Krušlin Kruška uglazbio i izveo himnu gimnazije “Krleža je naša škola”

Dok grad Osijek baštini više od pola stoljeća prijateljstva s mađarskim gradom Pečuhom, Hrvatska gimnazija "Miroslav Krleža" u Pečuhu obilježila je ovih dana bogatim četverodnevnim kulturnim i umjetničkim programom 40 godina postojanja i rada. Hrvatska je škola u mađarskom gradu Pečuhu utemeljena 1983. na inicijativu profesorice Mande Aladžić Kolar, a u prvoj je generaciji učenika tu je gimnaziju završila i sadašnja njezina ravnateljica Janja Živković Mandić, kao i još troje aktualnih djelatnika, odnosno profesora.



- Sretna sam i ponosna jer smo imali mogućnost organizirati svečani program u povodu 40. obljetnice utemeljenja naše gimnazije, Hrvatske gimnazije "Miroslav Krleža" u Pečuhu. Uspješno putovanje kroz četiri desetljeća obrazovanja prilika je da zajedno zavirimo u prošlost, osvrnemo se na sadašnjost i zajedno sanjarimo o budućnosti koja nas očekuje - kazala je ravnateljica Živković Mandić, dodavši kako je od prvih koraka u školskim hodnicima do današnjih trenutaka Gimnazija svjetionik znanja, mjesto gdje su se susreli entuzijazam učitelja, radost učenika i izazovi koji su oblikovali karakter mladih umova.

Prisjetila se ravnateljica Živković Mandić tom prigodom i brojnih uspjeha i nagrada učenika škole, te konstatirala kako je u proteklom razdoblju rastao i broj učenika i profesora.

U proteklom je razdoblju, u dva navrata, zgrada Gimnazije obnovljena, 2005. godine proširena je stara zgrada i sagrađen novi učenički dom na istoj lokaciji, a 2021. potpuno je dograđen i novi kat za potrebe Gimnazije. Hrvatska gimnazija u Pečuhu izvorište je i temeljni zaštitnik hrvatskog jezika, kulture, tradicije, obrazovanja i odgoja Hrvata u Baranji i južnoj Mađarskoj. Zaslužnim zaposlenicima, profesorima, dodijeljena su prigodna priznanja, a izveden je bogat tradicijski kulturni i folklorni program u kojem su zajedno sudjelovali učenici i profesori.

Uz bivše profesore i učenike škole, goste prijatelja škole, iz Zagreba, Budimpešte i drugih mađarskih gradova, te brojne uzvanike, obljetnici je nazočio i Drago Horvat, generalni konzul RH u Pečuhu. Bili su tu i predsjednik Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije Branko Pek i Zlatko Dernaj, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Heroji Osijeka, kao i brojni drugi uzvanici.

U umjetničkom su dijelu programa sudjelovali i gosti iz Hrvatske, jedan od najpoznatijih hrvatskih keramičara Daniel Astaloš, glazbenik Željko Krušlin Kruška, koji je uglazbio i prvi put izveo himnu škole "Krleža je naša škola", na tekst profesora Zorana Marijanovića, a 871. milenijskom fotografijom svečanost je ovjekovječio i poznati hrvatski akademski fotograf i snimatelj Šime Strikoman. Na njezinu snimanju sudjelovalo je ukupno 410 osoba, učenika i profesora Gimnazije.

Tomislav Prusina
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike