Crna kronika
TROJE DJECE DEMOLIRALO GROBLJE U ERDUTU

Mladi vandali, zajedno s obitelji, pobjegli iz Erduta
Objavljeno 18. ožujka, 2024.
Dok su ljudi u suzama čistili grobove najmilijih, djeca vandali krala su po mjestu

Troje djece mlađe od 14 godina devastiralo je 65 grobnih mjesta u Erdutu. Utvrdila je to policija, a djeca su osumnjičena za "povredu mira pokojnika". Protiv njih slijedi posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu za mladež. Prošle srijede, između 13 i 16 sati, s grobova su razbacani i razbijeni cvjetni aranžmani, stakleni lampioni, ukrasne vaze za cvijeće, ukrasne figure, svijeće te tri drvena križa.



Križeve su čupali iz zemlje i njima udarali po nadgrobnim spomenicima. Policija je očevidom utvrdila da grobovi i nadgrobni spomenici nisu oštećeni. Radi se o groblju gdje su pokopane obitelji i katoličke i pravoslavne vjere i svi su grobovi bili demolirani podjednako. Prema Kaznenom zakonu, tko neovlašteno iskopa, prekopa, razruši, ošteti ili na drugi način grubo oskvrne grob, mjesto ukopa ili spomen na umrle kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

Između ostalih demolirana su i grobna mjesta dviju 14-godišnjih djevojčica poginulih u prometnoj nesreći 2019. godine na odmorištu autoceste A3 Novska - sjever kada je na njih kamionom naletio 59-godišnji vozač. Zorica i Andrija Horvat, mama i tata pokojne Renate, pokazali su nam gdje je na nadgrobnoj ploči njihove djevojčice pronađena krv. Najvjerojatnije se netko od djece porezao dok su, bez ikakvog povoda i razloga, razbijala sve što im se našlo pod rukom.

Iako su vandali pronađeni, roditelji se ne nadaju da će biti kažnjeni, pogotovo jer su pobjegli u subotu, nakon što je policija objavila tko je demolirao groblje.

- Ta obitelj doselila se u Erdut prije sedam godina, još je Renata bila živa. I prije su pravili gluposti. Jedna od djevojčica iz te obitelji preskočila je ogradu prije mjesec dana i ušla k sinu u dvorište. Krali su oni i s groblja, bilo je tu svega i svačega. Čula sam da su, dok smo mi bili na groblju i gledali kako su sve uništili, krali stranim radnicima koji žive ovdje. Još u subotu su pobjegli iz mjesta, cijela obitelj. Drago mi je da su otkriveni, ali ne znam kakve kazne mogu dobiti kada su to djeca - kaže Zorica Horvat.

Gorana Takača u četvrtak ujutro zatekli smo kako skuplja krhotine stakla i dijelove razbijenih stvari s groba pokojne supruge. Nije bio ljutit, samo jako tužan, kao i svi ostali mještani. “Sve ćemo mi to pozlatiti i vratiti kako je bilo, ali trebalo bi vidjeti razlog zašto je to netko učinio. Što je tu osobu ponukalo na ovo? Ako ga je ponukala neka idiotarija, da ne zna što će od sebe od sile, ili je neka balavurdija koja nije znala što će od sebe, onda ih treba sankcionirati, i trebaju se uključiti i socijalne te sve druge nadležne službe ne bi li se otkrio pravi razlog tom ponašanju. Ako je netko tko je zbog nekoga razloga povrijeđen, popravit ćemo mi to. Neka se čovjeku oprosti. Sve ima svoj razlog, i sve će se saznati”, kazao nam je Goran Takač iz Erduta.

Sandra Lacić
TRAUMA ZA RODITELJE
Jugoslav Vesić, načelnik Općine Erdut, rekao nam je kako je ovaj vandalski čin bio posebno traumatično za roditelje tragično preminulih djevojčica. “Doživjeli su strašan šok i tek su se naučili živjeti s tom tragedijom, a sada su u situaciji da im je netko takvo što napravio na grobu njihove djece. To je jako teško”, rekao je načelnik, dodajući kako se radi o bezumnom činu za svaku osudu. Direktorica komunalnog poduzeća Čvorkovac, Anđelka Tomašević, rekla je kako se radi o maloj sredini u kojoj svi žive u miru i svi jednako sudjeluju u lijepim, ali i onim tragičnim trenucima svakog mještanina. Na groblju u Erdutu postojala je videokamera, no ona je ukradena prije. Sada je već sve spremno za postavljanje novih kamera na višim pozicijama.

Možda ste propustili...

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura

ZA VIKEND U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

158 prebrzih i 23 pijana vozača

Najčitanije iz rubrike