Osijek
POBIJEDIO JE RAK DEBELOG CRIJEVA

Mario Mihić Miha: Budite pametniji od mene, testirajte se!
Objavljeno 9. ožujka, 2024.
Kad poštom primite poziv NZJZ-a za testiranje stolice, nemojte baciti kuvertu, kao ja

Vezani članci

OŽUJAK - MJESEC SVJESNOSTI O RAKU DEBELOG CRIJEVA

Po savjet stručnjaka dođite na Trg Ante Starčevića

Moj mi nekadašnji redakcijski kolega šalje fotografiju kojom ću ilustrirati novinsku priču o njegovoj životnoj borbi. Uz kompliment da je dobrodržeći 55-godišnjak, ponosni djed i otac, zaključujem da nakon objave fotke neće još dugo biti samac, a on mi, smijući se od srca, obećava pozivnicu za svatove.



Ne sjećam se da sam ikada vidjela Marija Mihića loše volje (osim kad NK Osijek gubi, ali na utakmice ne idem), no u ljeto 2022. crna se sjena nadvila nad život omiljenog glasnogovornika osječkoga nogometnog prvoligaša. Teška je dijagnoza poljuljala njegov optimizam, ali ne zadugo - bio je uvjeren da je pozitivan stav, uz liječenje, put do ozdravljenja.

“Primijetio sam da mokrim učestalije nego inače. Obratio sam se svojoj obiteljskoj liječnici, dr. Karmeli Jambrinac, koja je bila odlučna da, jer sam muškarac u pedesetima, a imala je u kartonu zabilježene i neke moje muke s hemoroidima, moram prvo obaviti testiranje stolice na okultno krvarenje. Kad vidi taj nalaz, rekla mi je, odlučit će što ćemo dalje. Nažalost, od tri je uzorka stolice u dvama bilo tragova krvi, pa me je hitno uputila na kolonoskopiju. Iskusni dr. Vladimir Borzan već mi je na toj pretrazi rekao da sumnja na karcinom, uklonio mi je više polipa, a jedan mu je bio posebno sumnjiv. Već sam tada bio pripravan na loše vijesti s biopsije. Za tjedan dana crne su se slutnje obistinile - dobio sam dijagnozu zloćudnog tumora debelog crijeva", otkriva Miha.


Prijatelji i kolege iz sportskog svijeta odmah su se udružili da mu nađu najboljeg kirurga, neki su ga nagovarali na operaciju izvan Osijeka, ali veliki autoritet, prof. dr. sc. Mate Škegro, izrekao mu je sljedeću sportsku metaforu: "Imate u Osijeku prof. dr. sc. Gorana Kondžu, on vam je Messi među abdominalnim kirurzima!"

Prof. Kondža baš se bio vratio s ljetovanja i Miha se 5. rujna našao na operacijskom stolu. "Pokušao je prof. Kondža laparoskopskim pristupom, ali tumor je bio na nezgodnom mjestu. Klasičnim je pristupom imao bolji pregled situacije na terenu. Čim sam se probudio iz anestezije, rekao mi je da je vrlo zadovoljan. Objasnio mi je da ću imati stomu dok mi se crijeva ne oporave. Za Božić je obavio zatvaranje stome, a kako nisam morao ni na kemoterapiju ni na zračenje, zaključio sam - zdrav sam! Zahvalan sam svim liječnicima i drugom medicinskom osoblju, imao sam toliko povjerenja u njih da ni na trenutak nisam očajavao. O golemoj podršci koju sam imao, o svim porukama koje sam primio, o transparentu na tribinama Miha izdrži, predaje nema, uz tebe je Kohorta vjerna da i ne govorim", prisjeća se Miha.


U povodu Svjetskog dana svjesnosti o raku debelog crijeva Miha poručuje: "Budite pametniji igrači od mene, nemojte baciti kuvertu iz NZJZ-a kad vam ponude testiranje. Ne košta ništa i obavit ćete ga u svojoj kući. Čak ni kolonoskopija nije strašna. Ja sam zbog operacije prvi put u životu bio na bolovanju, dakle, bio sam zdrav sve dok nisam dobio tu gadnu dijagnozu. Priznajem, bilo mi je krivo što se nisam odazvao na Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva. No kad sam saznao da sam bolestan, odlučio sam biti priseban, imati vjeru u liječnike i zadržati optimizam. Uz podršku svoje obitelji, kluba i prijatelja takva me strategija odvela do pobjede", zaključuje Miha.

Ivana Rab Guljaš
Mario Mihić

glasnogovornik

“Imate u Osijeku prof. dr. sc. Gorana Kondžu, on vam je Messi među abdominalnim kirurzima!” rekli su mi. A ja dodajem - nemojte odmah trčati u Zagreb na liječenje. Osijek ima sjajne liječnike!

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike