Gastro
BOGATO VLAKNIMA I NUTRIJENTIMA

Proso, moćna i lako probavljiva žitarica, sprječava prejedanje
Objavljeno 15. siječnja, 2024.
Dobrobit prosa nije samo u tome što nema glutena. Ta sićušna žitarica ima više željeza i kalcija od prerađene pšenice i riže. Također je vrlo bogato vlaknima, što ga čini dobrim izbor za one koji pokušavaju kontrolirati šećer u krvi. Proso u posljednje vrijeme sve češće možemo naći na jelovnicima restorana u jelima kao što su salate, tortilje, palačinke, kaše – pa čak i pizze, a razlog tome su chefovi koji shvaćaju koliko proso može ponuditi za užitak i zdravlje. Postoje čak i bezglutenska piva na bazi prosa. Ova žitarica ima niski glikemijski indeks, što znači da se sporije probavlja i ne izaziva nagli skok razine šećera u krvi, prenosi Tvornica zdrave hrane. Sadrži antioksidanse poput lignana i fitinske kiseline, koji pomažu u zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Zbog visokog sadržaja magnezija može blagotvorno djelovati na zdravlje srca. Proso kao lijek pomaže kod celijakije i intolerancije na gluten. Osobe s celijakijom ili glutenskom intolerancijom mogu sigurno konzumirati proso kao izvor ugljikohidrata. Visoka koncentracija biljnih vlakana i fitinske kiseline u zrnu prosa pomažu pri uklanjanju molekula "lošeg" kolesterola u krvi. Proso je lako probavljiva žitarica, bogata vlaknima, koja mogu pomoći u regulaciji probave. Biljna vlakna iz prosa potiču rad crijevnih mišića, što pomaže kod neredovne probave, zatvora, napuhnutosti i grčeva u trbuhu. Dobro je za detoksikaciju organizma. Mnogi spojevi nađeni u prosu djeluju kao antioksidansi i pomažu pri uklanjanju slobodnih radikala u tijelu, a to su kvercetin, elaginska kiselina, kurkumin i mnogi drugi katehini.

Može spriječiti razvoj dijabetesa, jer ima visoku koncentraciju magnezija, za koji je poznato da djeluje na efikasnost izlučivanja inzulina i kontrolu razine glukoze u tijelu. Proso je dobar izvor željeza, minerala koji je važan za proizvodnju crvenih krvnih stanica. Osobe s anemijom, posebno nedostatkom željeza, mogu imati koristi od uključivanja prosa u prehranu. Novi trend popularnosti prosa nastao je kao odgovor na činjenicu da ta sitna, ali moćna žitarica ne koristi samo potrošačima nego i poljoprivrednicima, kao i okolišu, zbog čega je i dobila nadimak ‘’pametna hrana’’. Proso je žitarica iznimno bogata vlaknima, što može pomoći u održavanju osjećaja sitosti i sprječavanju prejedanja. Vlakna također mogu usporiti probavu hrane, što pomaže u regulaciji razine šećera u krvi, ali i smanjenju želje za slatkišima. J.Kn.
Osobe s anemijom, posebno nedostatkom željeza, mogu imati koristi od uključivanja prosa u prehranu

170

kalorija sadrži šalica kuhanog prosa

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike