Gastro
HRSKAVA KORICA

Kako pripremiti savršenu pečenku
Objavljeno 28. prosinca, 2023.
Za novogodišnju pečenku možete pripremiti i odojka, vratinu ili krmenadle u komadu. Pećnicu ugrijte na maksimum. Meso premažite svinjskom mašću i u dno posude ulijte prst hladne vode. Pecite meso otkriveno 15-20 minuta da se zapeče. Nakon toga će koža omekšati, pa je zarežite da dobijete romboidnu mrežu. Kožica će ljepše izgledati na stolu, a omogućiti će i lakše rezanje. Tako zarezana će tijekom pečenja omogućiti i da se topi suvišna masnoća ispod nje, čime ćete dobiti slasno-hrskavu, a ne žilavo-masnu koricu. Nakon zarezivanja, a pogotovo ako meso nije masno, ponovo sve premažite svinjskom mašću, podlijte manjom količinom vode i vratite u pećnicu. Pecite pokriveno, otprilike sat vremena po kilogramu mesa, na temperaturi 200 - 220 °C, ovisno o jačini pećnice. Nemojte isprobavati je li meso pečeno tako da ga bodete vilicom ili zarezujete, jer ćete ispustiti sve sokove iz mesa. Ako želite pečenje aromatizirati, dodajte na četvrtine narezan luk i nekoliko češnja češnjaka. Meso svakih pola sata do 45 minuta provjerite, podlijte po potrebi dodatnom količinom vode, odnosno zalijevajte kožicu ispuštenom masnoćom, da se ne isušuje. J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike