Osijek
TRADICIONALNO BLAGOVANJE GRAĐANA I PREDSTAVNIKA GRADA OSIJEKA

Na trgu u Tvrđi podijeljeno 2000 besplatnih porcija fiša
Objavljeno 24. prosinca, 2023.
Nakon što je ispred konkatedrale upalio četvrtu adventsku svijeću, gradonačelnik Ivan Radić zaputio se u Tvrđu, gdje je točno u podne na prostoru Adventa sa suradnicima nastavio tradiciju blagdanskog blagovanja građana s predstavnicima Grada Osijeka, koji je ove godine svojim sugrađanima osigurao 2000 besplatnih porcija ribljeg paprikaša te, u suradnji s Kulturnim centrom Osijek, koji je organizator Adventa, kuhano vino, čaj i fritule.


Za pripremu fiša, kao i ranijih godina, angažirana je Udruga majstori kotlića Slavonije i Baranje, čiji su članovi još jednom opravdali svoju titulu. Neodoljivi miris njihova fiša širio se čitavom Tvrđom, a dijelili su ga, uz gradonačelnika Radića, njegovi zamjenici Jasenka Crnković i Dragan Vulin te djelatnici gradske uprave i gradskih tvrtki.


- Danas ćemo našim sugrađanima podijelit 2000 porocija fiša te kuhano vino, čaj i fritule u našim adventskim kućicama u našoj prekrasnoj i obnovljenoj Tvrđi, a ja bih iskoristio priliku i svima poželio čestit i blagoslovljen Božić, neka svima donese obilje mira, radosti i sreće - poručio je gradonačelnik.

Majstori kotlića ove su godine pripremili 10 kotlova, a što su u njih stavili precizirao je predsjednik Udruge Davor Tomić.


- U 10 kotlova našeg fiša, kojeg kuhamo s dušom, ide oko 400 kilograma ribe, 50 kg luka, 10 kg kvalitetne baranjske parike i, normalno, ostali začini: sol, vegeta i drugo, tako da taj fiš na kraju ispadne jednako dobar kao i onaj koji se kuha u malim kotlićima. Što se tiče ljutine, netko kuha ljući, netko blaži, a na građanima je da odaberu onaj koji preferiraju - rekao je Tomić.

Dodajmo kako je za ovu prigodu Grad Osijek iz proračuna izdvojio 6000 eura. I. Alilović