Osijek
ZDENKA I ŽELJKO MATAGIĆ SVIMA “OSTAJU U SJEĆANJU ŠTO NIKAD NEĆE PROĆ’”

Djed Mraz i Baka Mrazica ne žive u Finskoj, nego u Čepinu!
Objavljeno 23. prosinca, 2023.
To nije predstava, gluma, doista se nakon toliko godina osjećamo kao da smo zapravo Djed i Baka Mraz, posve smo uživljeni u tu priču, kažu Matagići

Djed Mraz ne živi u Finskoj, nego u Čepinu! Reći će vam to, onako kategorički, bez trunke sumnje u ono što govori, svako dijete koje je bar jednom u proteklih osam godina posjetilo čarobnu Kućicu Djeda Mraza u ovom mjestu nadomak Osijeka. I još će vas pritom začuđeno gledati, misleći u sebi otkud vam uopće takva bedastoća da Djedica živi u tamo nekoj Finskoj, i gdje je uopće ta Finska kad je on, evo, ovdje, u malom mjestu na istoku Hrvatske, u koje se svake godine slijevaju mališani iz svih njezinih krajeva. I ne samo oni, nerijetko ćete ondje zateći i djecu iz susjednih zemalja, koja su doputovala u goste k Zdenki i Željku Matagiću, supružnicima čiji je vrt (nazvan Vrtna bajka) 2018. proglašen najljepšim u Hrvatskoj, a koji se u ovo doba godine pretvara u pravu božićnu bajku kojoj ne mogu odoljeti ni odrasli.



Individualni pristup


“Djeda Mrazu obrijali bradu, jer je pjev‘o bećarce po gradu", pjevao je svojim malim gostima veseli Djedica Željko, u trenutku kada smo zašli u njegovu čarobnu rezidenciju. Miris čaja i kuhanog vina te ukusnih božićnih kolača koje spravlja njegova supuga Zdenka vodio nas je do kućice gdje nas je dočekala mlada vilenjakinja Ena, obiteljska prijateljica koja je tu ulogu naslijedila od Zdenkine i Željkove djece.


Sve ih već polako hvata umor, jer obitelji s djecom dolaze posljednjih mjesec dana, pa su s nestrpljenjem očekivali petak, 23. prosinca, jer će napokon iduća četiri dana posvetiti samo sebi i svojim najmilijima. Ipak, ne osjeti se to niti malo, vedra duha i širokih osmijeha razgalit će i ona najhladnija srca. I u tome je sva tajna njihove popularnosti. Koncept Kućice Djeda Mraza sasvim je drukčiji od onog klasičnog, gdje djeca dođu kod Djeda Mraza, fotografiraju se i odlaze. Zdenka i Željko posvećuju se svakom djetetu individualno, daju se u ono što rade bez kompromisa i sve je u njih osmišljeno do najsitnijeg detalja. Roditelji prije dolaska pošalju informacije o djeci, koja ostanu iznenađena kada u razgovoru s Djedicom čuju da je on upoznat s njihovim životima i navikama, što čitavoj priči dodatno daje na autentičnosti. Neki roditelji uopće ne otkrivaju djeci kamo ih vode, pa si možete samo zamisliti onaj "wow" efekt kada zađu u čarobni vrt u kojem caruje Djed Mraz.

“To nije predstava, gluma, doista se nakon toliko godina osjećamo kao da smo zapravo Djed i Baka Mraz, posve smo uživljeni u tu priču. To djeca osjete, pa ne iznenađuje što od nas odlaze uvjerena da su doista bila u kući Djeda Mraza", istaknut će gospođa Zdenka, koja nam je otkrila da im djeca dolaze od najmanjih nogu, pa sve dok vjeruju, no imaju i jednu gošću koja rado dolazi iako je već odavno došla do spoznaje tko zapravo donosi poklone pod bor.


“Imamo jednu djevojčicu od 12 godina koja je počela dolaziti s četiri. Više, naravno, ne vjeruje u Djeda Mraza, ali jedva čeka doći k nama. Ove nas je godine iznenadila, svira saksofon te se ušuljala u moju kućicu i odsvirala Zvončiće. Kako je to dobro zvučalo, nešto prekrasno!" oduševljeno će Djedica Željko, dodajući da im gosti, osim iz Hrvatske, dolaze i iz Sarajeva, Tuzle, Beograda, Čačka, Novog Sada...

“Tu su i naši Splićani, Zagrepčani... Iz Zagreba nas je ove godine posjetilo čak 16 obitelji!" ističe Željko.

Svi oni, a riječ je o prosječno sedam obitelji dnevno, posljednjih mjesec dana dolaze na dogovor s Djedom Mrazom, kojem iskazuju što bi htjeli dobiti pod bor, a Željko njihove želje zapisuje. Zatim čarobnom kuglom provjerava jesu li bili dobri, pa svako dijete dobiva poseban dar koji svakodnevno pripremaju on i supruga Zdenka, uz veliku pomoć vilenjakinje Ene.

Nakon što djeca najprije pola sata provedu s Djedom Mrazom, odlaze u susjednu kućicu, gdje ih s kolačima i toplim napicima dočekuje vilenjakinja Ena. Ondje se druže, crtaju, ukratko, uživaju u pravoj božićnoj čaroliji iz koje nerado odlaze.


Posvećenost i ljubav


Za sve što ondje možete vidjeti i okusiti zaslužni su Zdenka i Željko. Posao je to koji doista ne može raditi svatko, često i fizički vrlo naporan, jer onuda prođe tridesetak ljudi dnevno, po sedam obitelji. Iako imaju šprancu po kojoj rade, pristup je uvijek ponešto drukčiji, prilagođen svakom djetetu. Zapravo, pogrešno je ono što rade nazvati poslom, jer je u svakom detalju vidljiva posvećenost i ljubav Zdenke i Željka, želja da se njihovi gosti osjećaju posebno. Pripreme za njihovu božićnu bajku traju gotovo čitavu godinu, nakon što završi jedna, već planiraju drugu. Sve ima i humanitarni karakter, Zdenka i Željko svake godine prikupljaju sredstva za udomljenu djecu i onu iz siromašnih obitelji.

“Gosti donose igračke i slatkiše koje onda doniramo potrebitima, a od prošle godine udomljena dječica pišu pisma sa svojim božićnim željama koje im onda neka konkretna osoba koja se javi ispunjava. Kada prikupimo sve te poklone, organiziramo dodjelu, dječica dolaze ovamo k nama na druženje te ih darivamo. Ovim putem željeli bismo zahvaliti svim tim dobrim ljudima koji u tome sudjeluju", poručila je Baka Mraz, dok je Djed Mraz uputio božićnu poruku:

“Želim svoj djeci i njihovim obiteljima sretan i blagoslovljen Božić i novu godinu, u kojoj im najviše želim puno zdravlja, a za drugo će se mame i tate pobrinuti. I neka bake i djedove slušaju više nego mame i tate!"

Ivan Alilović
Možda ste propustili...

UTRKA UZ NACIONALNI DAN OSOBA S INTELEKTUALNIM TEŠKOĆAMA

Pobjeda nije važna, bitno je da podržimo jedni druge

FESTIVAL CVIJEĆA I DRVEĆA

Bogata ponuda sadnica i cvijeća