Osijek
MASTERCLASS S KARAPANDŽOM I BREMECOM

Male tajne velikih chefova o delicijama od riječne ribe
Objavljeno 8. studenog, 2023.
Karapandža se nadahnuo somom, Bremec tolstolobikom. Riba i mašta mogu svašta

Riječna riba doista može postati jak adut turizma kontinentalne Hrvatske. Pokazao je to Osijek Gourmet - Tjedan riječne ribe, a posebice jučerašnje događanje - masterclass održan u restoranu Projekt 9, na kojem su se predstavila dva vrhunska chefa, Stevo Karapandža i Željko Neven Bremec. Obojica su pripremala zanimljiva jela od riječne ribe te brojnim turističkim dionicima, uglavnom djelatnicima ugostiteljskih objekata, otkrila svoje male gastronomske tajne.



Stevo Karapandža, ikona hrvatske gastroscene, ambasador ŠKMER-a za Kvarner i Istru, međunarodni kuharski sudac, odlučio se za file od soma, koji je pripremio sa zanimljivim prilozima.

- Verziju ovog jela pravio sam u Švicarskoj, ali od lososa. Prvo je bitno marinirati file ribe, zatim uvaljati ribu u brašno, a potom je peći u tavi. Kao prilog pripremio sam basmati rižu s porilukom. Kao začinsko bilje odabrao sam majčinu dušicu, koja se izvrsno slaže s rižom i ribom. Kao dodatak stavio sam grožđe, prepolovljeno i očišćeno od koštica, a od začina citron papar - objašnjava Karapandža.

Njegov file od soma na krevetu od riže i poriluka, prekriven grožđem, kako je ovaj chef nazvao svoje jelo, doista je vrhunska delicija. Osim kombinacije poriluka i riže, s ribom jako dobro ide i kupus, ali i kelj pripreman na različite načine.

Drugo jelo koje je pripremio Karapandža jest file od soma s dva umaka, jedan je šafran umak, a drugi hladni umak od kopra.

- Smatram da se u nas jede premalo riječne ribe, ali i ribe općenito. Osim petkom, ribu bi trebalo jesti bar još jedan dan u tjednu. I tu moramo krenuti još od djece u vrtiću, koja jako rijetko jedu ribu - poručio je Karapandža.

I njegov kolega Željko Neven Bremec, voditelj prve Kuharske akademije u RH, vrhunski chef, edukator i međunarodni kuharski sudac, predsjednik udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija, slaže se da je konzumacija ribe u Hrvatskoj nedostatna.

- Riječna se riba nudi u našim restoranima, no na previše uvriježen način. Postoji nekoliko jela i načina na koje ju pripremaju, ali nedostaje kreativnosti u ponudi. Stoga je i svrha i cilj ovog masterclassa da pokažemo kako se uz malo mašte mogu pripremiti mnoga ukusna i zanimljiva jela - rekao je Bremec.

Ovaj se chef odlučio za pripremu tolstolobika, ribe koja se u nas manje konzumira, jer postoji predrasuda da je ta riba jako masna. No ta je riba u svijetu popularna i veoma tražena u restoranima.

- Tostolobik je bijela riba iz iste porodice kao i šaran, ali je manje masna, jako je zdrava i može se pripremiti na različite načine. Tolstolobik se marinira, a u marinadu se stavlja majčina dušica, jer tolstolobik je riba koja privlači začinsko bilje. Uz to, ova se riba jako dobro slaže s cijeđenom narančom - objasnio je chef Bremec.

Dodao je da ove ribe i u nas ima sve češće u ponudi. S tostolobikom je poslužio sotirano povrće. Objasnio je kako će trakice tolstolobika poslužiti s rižinim rezancima, a okus će biti pikantan. Riječ je o okusima koji su karakteristični u Rusiji i Aziji, ali mogu se pripremiti i kod nas, prilagođano našem ukusu. Ribu je prije termičke obrade marinirao kako bi se proželi okusi jela. "Ne treba zaboraviti da je redovita konzumacija ribe važna za zdravlje", poručio je Bremec.

Posjetitelji su bili oduševljeni masterclassom, potvrdili su kako su mnogo naučili i dobili ideje kako se riba može pripremiti na drukčiji i kreativniji način.

Vesna Latinović
Možda ste propustili...

GDJE KUPOVATI U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 12. svibnja

USPJEH ANE PIROŠ, UČENICE OŠ "VLADIMIR NAZOR" ČEPIN

Najbolja u RH iz biologije i kemije