Osijek
TOMICA ĐUKIĆ CHEF RESTORANA VINARIJA JOSIĆ, CHEF HRVATSKE NOGOMETNE REPREZENTACIJE

Gosti žele moderna jela u novom ruhu, ali sa štihom tradicije
Objavljeno 4. studenog, 2023.

Tomica Đukić, chef restorana Vinarija Josić, chef Hrvatske nogometne reprezentacije, chef tradicijske kuhinje koji spaja i modernizira slavonsko-baranjsku kulinarsku baštinu.

1. Koji su ključni zdravstveni benefiti povezani s konzumacijom riječne ribe, uključujući njezinu nutritivnu vrijednost i potencijalne pozitivne učinke na ljudsko zdravlje?

Visokokvalitetni proteini sadrže esencijalne aminokiseline. Kod nutritivnih vrijednosti treba naglasiti prisutnost vitamina i minerala (vitamine D i A..., minerale fosfor, magnezij, kalcij, kalij, cink, željezo...). Omega 3 nezasićene masne kiseline važne su kod smanjenja krvnog tlaka i triglicerida, smanjenja bolesti srca. Sve nutritivne vrijednosti ribe bitne su za gotovo sve pozitivne metaboličke i razvojne procese u tijelu, a pogotovo su važne kod rasta i razvoja djece.



2. Kako se mijenja potražnja gostiju za modernim ribljim jelima u usporedbi s tradicionalnim specijalitetima i kakvi su trendovi u gastronomiji koji utječu na ovu dinamiku?

Potražnja gostiju za modernim jelima od ribe u konstantnom je porastu, a ono što je bitno istaknuti je da s modernim kuharskim tehnikama, domaćim namirnicama i recepturama nastaju jela u novom ruhu, ali sa štihom i okusima tradicije. Toj promjeni uvelike pomažu trendovi i razvojna dinamika samog kuharskog zanata kojem je popularizacija kroz televiziju i društvene mreže te sve veći broj kulinarskih akademija i modernizacijom dosadašnjih škola uvelike pomogla da lokalni šefovi u stalnoj trci za što boljim jelima velikom brzinom razvijaju i otvaraju nove poglede koje im pruža sama tradicija za koju su jako vezani.

3. Koliko je zastupljena riba u prehrani hrvatskih nogometaša i kako njihova popularnost i utjecaj u javnosti mogu pridonijeti širenju svijesti o važnosti konzumacije riječne ribe u prehrani?

Nogometašima je svakodnevno dostupna vrhunska svježa riba, ali i marinirana i konzervirana riba, što znači da je riba prisutna doslovno u svakom obroku na izbor. Svjesnost o nutritivnim vrijednostima ribe te kvalitetnoj, pravilnoj prehrani kod vrhunskih je sportaša jako važna kako bi bili što bolji u svojim izvedbama te otporniji na ozljede. Isto tako prehrana je bitna i kod samog oporavka poslije utakmica ili nakon ozljeda. Sve više tekstova o pravilnoj prehrani te nutricionista koji se bave njihovom prehranom na dnevnoj bazi znatno su proširili svijest o bitnosti konzumacije ribe kao supernamirnice.

TZ Osijek - PROMO

Možda ste propustili...

SVEČANO NA FAKULTETU AGROBIOTEHNIČKIH ZNANOSTI

Promovirani prvostupnici