Gastro
PRIPREMA POPULARNE NAMIRNICE

Treba li isprati rižu prije kuhanja?
Objavljeno 2. listopada, 2023.
Riža je jedna od popularnijih namirnica u svijetu, ali se često postavlja treba li je isprati prije kuhanja. Kulinarski stručnjaci navode da pranje riže prije kuhanja smanjuje količinu škroba i da se to najbolje vidi prilikom ispiranja po mutnoj vodi. Stoga, ako vaš recept zahtijeva odvojeno zrno, onda je potrebno prati rižu. Pranje riže može biti i navika, ali i mišljenje da se u njoj kriju razne štetne tvari koje treba ukloniti ispiranjem. Međutim, nedavna studija koju je objavio ScienceDirect pokazala je da proces pranja nije imao utjecaja na ljepljivost ili tvrdoću riže. U tom su istraživanju upotrijebljene tri različite vrste riže: ljepljiva, srednje zrno i jasmin riža. Ljepljivost nije posljedica površinskog škroba - amiloze, već drugog škroba, zvanog amilopektin, koji se ispire iz zrna riže tijekom procesa kuhanja. Količina amilopektina razlikovala se među vrstama riže. To bi značilo da je za ljepljivost ključna vrsta, a ne ispiranje u vodi. Ipak, navodi se da biste možda trebali oprati rižu zbog drugih razloga, a to je kako bi se isprala prašina, mogući insekti, ljuska od riže i slično. S velikom upotrebom plastike u prehrambenoj industriji moguće ju je pronaći i u riži, pa je istraživanje pokazalo da se procesom pranja ispire do 20 posto plastike iz sirove riže. Riža sadržava poprilično visok nivo arsena, pa se pokazalo da pranje riže uklanja oko 90 posto takozvanog biopristupačnog arsena, ali se također ispire velika količina drugih nutrijenata, važnih za naše zdravlje, uključujući bakar, željezo i cink. J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike