Gastro
POZNATO I NEPOZNATO O GINU

Zanimljivosti o omiljenom ljetnom alkoholnom napitku koje vjerojatno niste znali
Objavljeno 24. lipnja, 2023.

Vaše omiljeno piće je gin-tonik, a ne znate baš puno o ginu?

 

Ako možete odriješiti kesu, najskuplji gin košta čak 2000 funti. Neki mogu toliko izdvojiti za bocu od 0,7 litara. Inače, ako vam zatreba, njegovo ime je “japanski anđeo”.

 

Gin se pravi od borovnica, ali iznenadit ćete se da one nisu kultivirane. Beru se ručno, iako je industrija gina teška čak milijardu funti. Možete zamisliti koliko borovnica je potrebno obrati za popratiti toliku proizvodnju.

 

Kad smo već kod borovnica, jedna zanimljiva činjenica je da su srednjovjekovni doktori češto nosili maske punjene borovnicama da bi se zaštitili od kuge. Naime, u to vrijeme smatralo se da se bolesti prenose lošim mirisima. A borovnice bi prekrivale te nepodnošljive mirise. Također, vjerovalo se da su borovnice ljekovite toliko da su se mnogi kupali u njima.

 

Ipak, daleko povoljniji gin možete nerijetko pronaći na akciji u vašim Plodinama. Umjesto 2000 funti, po normalnoj cijeni je samo 16.99 eura, marka Gordon’s. Udio alkohola je 37,5 posto. Eto prilike za napravit gin-tonik party. A možete se odlučiti i za pripravljanje sa sokom od rajčice, ali onda ćete imati Bloody Mary party.

 

Ginom protiv mamurluka


Jeste li znali da se gin, u kombinaciji sa sokom od rajčice, koristio kao lijek protiv mamurluka? Bilo je to 20ih godina u Americi, mnogo prije nastanka koktela Bloody Mary.

 

A kad smo već prokopali u povijest gina, 1900-ih je bio izrazito popularan Gin Rickey, baš kao što je danas popularan gin-tonic. Recept za Gin Rickey je sljedeći; pomiješate gin, led i sodu sa sokom od limete, a za vizualni doživljaj pomiješajte u highball čaši.

 

Gin nije korišten samo kao lijek protiv mamurluka, već također i protiv malarije. Ali prvo se za tu svrhu koristio tonik, ali da bi neutralizirali njegov gorak okus, dodavao se gin. Vjerovanje je da je upravo tako nastao gin-tonik. A tonik se koristio kao lijek upravo zbog kinina.

 

Što mislite, tko je najveći konzument gina na svijetu? Ne, to nije u Europi, već na Filipinima. Podatak je nevjerojatan, ali tamo se popije čak 40 posto gina od ukupne svjetske konzumacije.

 

Miješaj, ne šejkaj


Ne znamo zašto Filipinci konzumiraju toliko gina, ali Britanija je  kroz povijest bila zemlja gina. 37 godina nakon nastanka gina, u Londonu je bilo više od 1.500 kotlova za proizvodnju gina, a definitivno niste mogli ostati uskraćeni za ovo piće – ono se moglo nabaviti na više od 6000 mjesta!

 

I, nemojte slušati Jamesa Bonda koji sugerira da “šejka, a ne miješa”. Naime, iskusni barmeni poručuju da ga je bolje samo miješati. Još jedan od savjeta za konzumaciju gina je da se pije na sobnoj temperaturi, razvodnjenog sa istom količinom vode. Na taj način možete osjetiti sve prednosti i nedostatke gina kojeg pijete.

Recept za uspjeh


Gin je puno više od pića, a to je mislio ni više ni manje nego prvi čovjek koji je oplovio svijet. Naime, on je sve svoje uspjehe pripisao jednoj čaši dnevno pink gina.

 

Pronađite i vi svoj vlastiti recept za uspjeh uz (umjerenu) količinu njegovog veličanstva gina!

(promo)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike