Osijek
UZ DAN DRŽAVNOSTI

Povlačiti prave poteze u nadolazećim izazovima
Objavljeno 30. svibnja, 2023.
Izaslanstva Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, kojima su se priključila izaslanstva vojske te hrvatskih branitelja, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen-obilježja hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata na osječkom Trgu slobode obilježili su Dan državnosti Republike Hrvatske.

Župan Ivan Anušić kazao je kako je Dan državnosti prigoda prisjetiti se 90-ih godina i Domovinskog rata te prvih parlamentarnih izbora koji su prethodili hrvatskoj samostalnosti.

- Rat je učinio Hrvatsku neovisnom, ali uzeo je jako mnogo mladih života hrvatskih vojnika i civila. Njihova žrtva nije bila uzaludna, jer danas imamo samostalnu i neovisnu Republiku Hrvatsku koju trebamo nadograđivati i činiti je boljom za generacije koje dolaze nakon nas. Hvala svima koji su kroz stoljeća žrtvovali svoje živote za ideju o neovisnoj Hrvatskoj, počevši od davnih vremena, pa sve do 1996. godine. Nadam se da nakon službenog završetka Domovinskog rata više nijedan Hrvat neće morati oružjem braniti svoju Hrvatsku, a preduvjete za to mora napraviti politika, povlačeći prave poteze u izazovima koji su ispred nas. Odnosi snaga globalno se mijenjaju, a vidimo i što se događa u susjedstvu, stoga Hrvatska mora biti snažna politički, vojno i na svaki drugi način - rekao je Anušić.

Da se 30. svibnja s pijetetom prisjećamo svih poginulih hrvatskih branitelja i civila, podsjetio je i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, istaknuvši kako su oni dali nemjerljiv doprinos u stvaranju i oslobađanju Hrvatske.

- Njihova hrabrost i zajedništvo trebaju nam biti motovacija za daljnje vođenje i države i jedinica lokalne samouprave. Kao što znamo, Hrvatska se 90-ih godina takoreći goloruka suprotstavila tada trećoj vojnoj sili u Europi te prošla trnovit put do danas kada ponosno možemo reći da smo dio euroatlantskih integracija, da smo ušli u eurozonu i Schengen, a u jeku globalnih kriza vidjeli smo koliko ih je lakše prebroditi kada ste u društvu najjačih europskih ekonomija. Na današnji se dan prisjećamo konstituirajuće sjednice prvog demokratski izabranog Hrvatskog sabora te svim građanima Republike Hrvatske čestitam Dan državnosti - rekao je Radić. I. Alilović
Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike