Regija
SPORNA NAPLATA PARKIRANJA

Gradonačelnik je ukinuo odluku Gradskog vijeća
Objavljeno 28. svibnja, 2023.
"Odluka Gradskog vijeća nije zakonita niti pravno utemeljena, jer nije provedena javna rasprava"
SLATINA - Gradsko vijeće Slatine na posljednjoj sjednici, održanoj 18.svibnja, većinom glasova donijelo je Odluku o stavljanju izvan snage Odluke o organizaciji i načinu naplate te nadzora parkiranja u gradu Slatini, što znači da je ukinuta naplata parkiranja u gradu. U obrazloženju je istaknuto da djelatnost generira gubitak komunalnom poduzeću Slatina kom te da će Vijeće razmotriti uvođenje naplate parkiranja kad se stvore preduvjeti za kvalitetno funkcioniranje te službe. Odluka, međutim, nije stupila na snagu jer nije prošlo propisanih osam dana od objave u gradskom Službenom glasniku.

Pet dana nakon sjednice Gradskog vijeća gradonačelnik Denis Ostrošić donio je Odluku o obustavi Odluke o stavljanju izvan snage Odluke o organizaciji, načinu naplate i nadzoru parkiranja u gradu Slatini. U prvom članku gradonačelnikove Odluke stoji da je Odlukom Gradskog vijeća "povrijeđen Zakon o pravu na pristupu informacijama, odnosno povrijeđene su odredbe Poslovnika o radu Gradskog vijeća Grada Slatine". U sljedećim člancima svoje Odluke gradonačelnik navodi da je Gradsko vijeće "dužno uočene nedostatke ukloniti, odnosno poništiti donesenu Odluku u roku od osam dana od dana donošenja ove Odluke," u protivnom će "o tome bez odgode obavijestiti nadležno tijelo državne uprave te mu dostaviti Odluku o obustavi Odluke o stavljanju izvan snage Odluke o organizaciji, načinu naplate i nadzoru parkiranja u gradu Slatini".

U obrazloženju stoji da Odluka Gradskog vijeća "nije zakonita niti pravno utemeljena" jer to je opći akt, a pri donošenju općih akata, odnosno drugih strateških ili planskih dokumenata kad se njima utječe na interese građana i pravnih osoba, Zakon o pravu na pristup informacijama (članak 11. stavak 1.) propisuje da su jedinice lokalne samouprave dužne provoditi jednomjesečno savjetovanje s javnošću putem internetskih stranica JLS.

Osim toga, gradonačelnik navodi da prijedlog odluke nije dostavljen članovima Gradskog vijeća (niti stručnim službama) po redovnom postupku, već je uvršten dopunom dnevnog reda za 11. sjednicu Gradskog vijeća, pa se nisu mogli ni očitovati, što je protivno odredbama Poslovnika o radu Gradskog vijeća.

Prema navodu u odluci gradonačelnika Ostrošića, zainteresirana javnost, odnosno građani Slatine, imaju zakonsko pravo sudjelovati u donošenju općih akata, a izostanak javne rasprave u postupku donošenja općeg akta predstavlja negaciju vladavine prava kao jedne od temeljnih vrijednosti pravnog poretka u Republici Hrvatskoj koje moraju poštivati jedinice lokalne samouprave. Budući da Odluka Gradskog vijeća nije zakonita niti pravno utemeljena, zakonska je obveza gradonačelnika obustaviti njenu primjenu.

Petar Žarković
Možda ste propustili...

LIKOVNA KOLONIJA BELIŠĆANSKE UDRUGE BEL-ART

Trinaest je “likovnjaka” stvaralo u centru grada

ZA POSEBNA POSTIGNUĆA NA NATJECANJIMA

Đacima i mentorima i novčane nagrade

Najčitanije iz rubrike