Regija
KATONA UPUTIO PRIJEDLOG

Od Grada zatražio i novčane nagrade za đake i mentore
Objavljeno 29. svibnja, 2023.
Smatram da zalaganje, rad i znanje zaslužuju i adekvatno priznanje, poručuje gradski vijećnik
ŽUPANJA - Vijećnik SDP-a Igor Katona uptio je na adresu gradske uprave prijedlog odluke o nagradama Grada Županje za posebna postignuća učenika osnovnih i srednjih škola te Odjela glazbene škole pri OŠ Ivana Kozarca na županijskim, međužupanijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima, susretima i smotrama. Gradonačelnik je, podsjećamo, lani u lipnju prigodno nagradio čak 243 učenika, a velik broj očekuje ih se i za tekuću školsku godinu.

Katona se još u prosincu na sjednici Gradskog vijeća zauzeo za, kako je ustvrdio, prikladno, a ne samo simbolično nagrađivanje učenika i njihovih mentora. Kazao je da županjske škole imaju sjajne učenike, koji ostvaruju vrhunske rezultate, a postižu ih svakodnevnim radom, trudom i požrtvovnošću, kako svojim tako i svojih mentora. "Svi se pozivamo na mlade, ali im ne pružamo koliko oni uistinu zaslužuju", poručio je tada. Podsjetio je da su nagrađivani učenici dosad redovito dobivali plave majice s natpisom "Grad Županja" i plaketu, jedne godine i USB stikove, a mentori nekada majicu ili butelju vina i plaketu. "Sedamnaest sam godina u školskom sustavu i uvijek je ista priča. Smatram da zalaganje, rad i znanje zaslužuju i adekvatno priznanje, i to treba staviti do znanja", zaključio je. Stoga je Gradu dostavio navedeni prijedlog odluke kojom se utvrđuju nagrade, uvjeti, postupak i način njihove dodjele. "Smatram da je ona temelj koji nam je potreban da sjajnim mladim ljudima i njihovim mentorima kažemo da znamo da su tu, da rade, da imaju rezultate te da smo im zahvalni na tome", ustvrdio je. Odlukom su, među ostalim, predložene i novčane nagrade za ostvarena postignuća učenika (pojedinačno ili ekipno) na međunarodnoj razini natjecanja, susreta i smotri s najmanje tri države sudionika. Odnose se i na državnu razinu natjecanja, susreta i smotri koji su utvrđena aktima Agencije za odgoj i obrazovanje, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga te Hrvatskog školskog sportskog saveza. Katona predlaže da za sudjelovanje na tim natjecanjima, bez obzira na postignute rezultate, svaki učenik/mentor ostvari pravo na novčanu nagradu u netoiznosu 500 kuna (66,36 eura). A za osvojeno prvo mjesto nagradu od 1500 kuna (199,08 eura), za drugo mjesto 1000 kuna (132,72 eura), a za treće mjesto 800 kuna (106,18 eura).

U istom su iznosu predviđene i novčane nagrade za prva tri mjesta na državnoj razini natjecanja Hrvatskog školskog sportskog saveza, koje bi se uplaćivale na račun škole za nabavu sportske opreme i drugih potreba za natjecanja ekipa i pojedinaca.

Marija Lešić Omerović
”NEDOSTAJE S KOJE POZICIJE UZETI SREDSTVA”
I gradonačelnik Damir Juzbašić smatra da učenike treba prikladnije nagraditi jer oni to zaslužuju, u skladu s raspoloživim mogućnostima Grada. Smatra da je Katona trebao odmah navesti s koje će se pozicije u proračunu osigurati sredstva za provedbu odluke i kome ih uzeti. To je trebao biti sastavni dio prijedloga jer pravilnik, ističe, nije rješenje nego alat, a rješenje je novac. U Gradu prikupljaju podatke o učenicima koji su sudjelovali na natjecanjima i o postignutim rezultatima kako bi se utvrdilo koliko ih je i o kojem iznosu je riječ.

Možda ste propustili...

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

Najčitanije iz rubrike