Regija
PROSLAVLJEN DAN OPĆINE BOŠNJACI

Načelnik Juzbašić: Najveći nam je izazov zadržati ljude
Objavljeno 22. svibnja, 2023.

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, u nazočnosti brojnih gostiju i uzvanika, danas je obilježen Dan općine Bošnjaci, u spomen na krvave bošnjačke izbore iz 1897. godine. Nazočnima su dobrodošlicu zaželjeli predsjednik Vijeća Josip Šumanovac i općinski načelnik Andrija Juzbašić. Osvrnuli su se na učinjeno u proteklome razdoblju i pohvalili se brojnim i vrijednim projektima realiziranim na svim poljima - od kulture, društvenog i vjerskog života, turizma do stvaranja pretpostavki za gospodarski razvoj.  Za njihovu su realizaciju povučena i značajna europska sredstva.  Govorili su i o aktivnostima koje su u tijeku te planovima za sljedeće razdoblje. Među najznačajnijim projektima na kojima se trenutačno radi Juzbašić je istaknuo infrastrukturno opremanje poduzetničke zone koja bi trebala biti zamašnjak gospodarskog razvoja i otvaranja novih radnih mjesta u Bošnjacima. Ove bi godine trebala biti završena prva faza. Tu je i gradnja dugoočekivanog dječjeg vrtića, a zajednički sa županjskim Komunalcem kreću u gradnju tlačnog voda do pročistača otpadnih voda u Županji. Samo su ove tri investicije, napomenuo je načelnik, vrijedne oko 28 milijuna kuna.


MJEŠTANIMA OSIGURATI ŠTO KVALITETNIJI ŽIVOT

Nadolazeći će projekti, kao i svi do sada realizirani, dodatno poboljšati životne uvjete na području Bošnjaka i mještanima osigurati sve potrebne sadržaje za kvalitetan život. Svi su oni, naglasio je Juzbašić, od iznimnog su značaja za razvitak i napredak Općine i ne bi bili mogući bez potpore države i Županije, i bez partnerske suradnje s okolnim općinama i gradovima. Svima je zahvalio na suradnji i pomoći. „Sačuvali smo prostor, sagradili komunalnu infrastrukturu i objekte i sada je najveći izazov zadržati ljude na ovom našem području. Zato smo i uveli brojne demografske mjere kako bismo što više pomogli našim obiteljima i mladima“, kazao je načelnik.
Dan općine žiteljima Bošnjaka čestitali su, među ostalima,  gradonačelnici Vinkovaca Ivan Bosančić, Županje Damir Juzbašić i Otoka Josip Šarić. Svi su oni izrazili zadovoljstvo intenzivnim razvojem Bošnjaka i pozitivnom smjerom u kojem se nastavljaju razvijati. Pohvalili su lokalnu vlast, ustvrdivši kako je u Bošnjacima učinjeno puno toga, a posebno vesele najave novih projekata i investicija, te su uputili čestitke i riječi potpore u realizaciji zajedničkih projekata.


JAVNA PRIZNANJA ZASLUŽNIMA


To je učinio i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, kazavši kako je jedan od glavnih zadataka maksimalno se angažirati, koristiti sve raspoložive mogućnosti i stvarati preduvjete za ostanak mladih obitelji u ruralnim sredinama, a Bošnjaci su na dobrome putu.
Na sjednici su uručena javna priznanja zaslužnima. Plakete Općine Bošnjaci dodijeljene su Janji Balić i Josipu Juzbašiću za predani dugogodišnji društveni rad, a nagrada Općine za životno djelo posmrtno je dodijeljena Vinku Juzbašiću, publicistu, istraživaču zavičajne prošlosti Srijema, pjesniku i romanopisacu.
Nakon svečane sjednice Općinskog vijeća položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod Spomen-križa poginulim i nestalim Bošnjačanima, kod poprsja Stjepana Radića i kod kapelice sv. Josipa.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike