Osijek
ZAVRŠETAK SEZONE KLIZANJA NA SOKOLU

Ove godine proklizalo više od 800 vrtićaraca
Objavljeno 1. veljače, 2023.
Grad Osijek osigurao je prijevoz, pa su tako autobusi GPP-a dolazili po djecu u vrtiće i vraćali ih s klizališta Sokola

Više od 20 godina u Osijeku se provodi škola klizanja za djecu. Neki od instruktora, poput Nevena Zafreda, voditelja i ovogodišnje Škole klizanja, apsolutni su veterani.



Posljednjeg dana siječnja u Sokol centru završava službeno klizačka sezona. Počela je 5. prosinca prošle godine, a tijekom svih subota u siječnju Grad Osijek omogućio je besplatno klizanje svim svojim sugrađanima. Tko je dolazio subotom na klizalište u Sokol centru mogao se uvjeriti kako među svim dobnim skupinama Osječanki i Osječana vlada veliko zanimanje za rekreaciju na klizaljkama. Šteta je jedino što loše vrijeme otežava klizanje, ali i rad Sokol centra. Naravno, tu su i sve veći troškovi energije, pa se prije svega zbog toga nije nastavilo klizati u Sokolu i tijekom veljače. No, bitno je da je i ove godine Školski sportski savez u suradnji s Gradom Osijekom, Zajednicom osječkog sporta te, naravno, Sokol centrom uspješno proveo Školu klizanja za djecu predškolske dobi. Kroz nju je prošlo više od 800 djece iz 32 dječja vrtića, od čega 28 gradskih i četiri privatna vrtića. Kroz trodnevni program vidjelo se kako djeca brzo napreduju uz nadzor svojih instruktora.

- Grad Osijek osigurao je prijevoz, pa su tako autobusi GPP-a dolazili po djecu u vrtiće i odvozili ih u Sokol centar i potom ih vraćali. Nažalost, kiše i vremenski uvjeti nisu nam išli na ruku, ali uspjeli smo izgurati još jedan program. Vjerujem, na zadovoljstvo svih roditelja i djece koja su se kroz dobro osmišljen program i različite igrice prilagodila na led - ispričala nam je Sanda Gašić, tajnica Školskog sportskog saveza Grada Osijeka.

Kod dijela roditelja najveća je briga "hoće li dijete pasti". Postoji jedna pjesmica iz jedne nekad popularne dječje emisije: "Kad prvi put padne i prvi put skoči". Sasvim je normalno da će djeca pasti na ledu, ali isto će se tako odmah i podići i nastaviti dalje. Najbolje je naučiti ih dok su mali. Kao, uostalom, što Školski sportski savez za istu djecu u najstarijim skupinama u vrtićima u listopadu i studenome provodi program navikavanja na vodu na Gradskim bazenima. Program će se nastaviti odmah završetkom Škole klizanja.
Krešimir Lacković
Škola klizanja i za djecu školske dobi?
Kako je Školu klizanja za predškolsku djecu u cijelosti financirao Grad Osijek, posljednji dan Škole došao je pogledati i Andrej Beck, glavni tajnik Zajednice osječkog sporta, nekadašnje Zajednice sportskih udruga i klubova grada Osijeka.

- Ove je godine inicijativa bila od strane gradonačelnika Ivana Radića da se tijekom siječnja, subotom u prijepodnevnim satima, našim sugrađanima omogući besplatno klizanje kako bismo svi zajedno uživali u najljepšem klizalištu u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Grad Osijek u cijelosti je financirao Školu klizanja za djecu vrtićke dobi, čime šaljemo poruku da smo grad sporta i da želimo poticati bavljenje sportom kod najmlađih uzrasta. Jedan smo od gradova koji najviše ulaže u sport po glavi stanovnika, za ovu je godinu tako izdvojeno 10.434.217 eura proračunskih sredstava - rekao je Beck.

Ideje i inicijative idu i dalje. Tako Zajednica osječkog sporta želi ulagati u trenerski kadar, pa tako i izučavati nove učitelje klizanja koji će raditi ne samo s djecom, nego i s odraslima. U tom pogledu razmišlja se proširiti Školu klizanja i na djecu školske dobi.

- To je tema koja je sigurno na stolu i o kojoj se ozbiljno razmišlja. Kako je jako dobar odaziv za djecu predškolske dobi, uvelike se razmišlja i o proširenju na školsku djecu, čime bi još više mladih prošlo kroz Školu klizanja i tako steklo još jednu vještinu - rekao je Beck.

Možda ste propustili...

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

PETAK I SUBOTA

Pomozite, darujte krv

Najčitanije iz rubrike