Regija
ĐAKOVO STIMULIRA UKLANJANJE

Za odvoz azbestnog pokrova maksimum je dignut na 970 eura
Objavljeno 20. siječnja, 2023.
Maksimalni nepovratni iznos za odvoz dosad bio 277 eura manje. Za zamjenu pokrova on i dalje 530 eura
ĐAKOVO



Grad Đakovo i u novom proračunskom razdoblju nastavlja borbu protiv azbesta, tihog ubojice, potičući nepovratnim sredstvima njegovo trajno uklanjanje iz životnog prostora, pa je u srijedu, 18. siječnja, njegov Upravni odjel za gospodarstvo i financije otvorio javni poziv za dostavu prijava za sufinanciranje projekta zamjene krovnih pokrova koji sadrže azbest i zbrinjavanja (odvoza) azbestnih ploča s lokacija na području grada.



Iako svijest o toj opasnosti raste, i dalje su brojni primjeri stambenih, pomoćnih prostorija pod azbestnim pokrovom, pa Grad stimulira zamjenu i zbrinjavanje. Očekuje se da ponovno dio takvog pokrova ode s krovova i u ovom pozivu, gdje Grad nepovratnim sredstvima, osiguranim u svome proračunu za 2023., sufinancira zamjenu azbestnih pokrova i, druga je stimulirana mjera, sufinancira zbrinjavanje, odvoz azbestnih ploča s lokacija na području grada. Dok je maksimalni iznos za prvu mjeru zadržao u visini do 4000 kuna po prijavi, najviši iznos za mjeru zbrinjavanja, odvoza azbestnih ploča znatno se ove godine povećao - s dosadašnjih do 663 na 970 eura.

Tako Grad nepovratno daje 4,00 eura/m2 – 30,14 kn/m2 uklonjenog azbestnog krovnog pokrova do maksimalno 530 eura - 3993,29 kuna za zamjenu krovnog pokrova po prijavi, dok je maksimalni iznos za zbrinjavanje, odvoz, po novome uvećan za čak 277 eura. Jer, za zbrinjavanje Grad nepovratno daje 0,94 EUR/kg - 7,08 kn/kg do maksimalno 940 eura - 7082,43 kune po jednoj prijavi. Nezanemarivih je to 277 eura, oko 2080 kuna više nego što se za ovu mjeru dosad dobivalo nepovratno od Grada.

- Cilj je cijeloga projekta da se uvećanjem iznosa nepovratnih sredstava iz našeg životnog prostora izveze, adekvatno zbrine, što više pokrova s azbestom - kaže stručni suradnik za komunalno gospodarstvo i prostorno planiranje u gradskom UO za gospodarstvo i financije Domagoj Pavić.

Poziv je otvoren do 1. listopada ili do raspodjele raspoloživih sredstava. Pavić tako dug rok, ako se ranije ne raspodjele sredstva, pojašnjava time da građani imaju što duže vremena i prilike da apliciraju na nj te da se što više za to namijenjenih sredstava i utroši jer proteklih godina podnositelji zahtjeva povukli su samo dio novca od predviđenoga. Grad je, kao i lani, predvidio 200.000 kuna, 27.000 eura. Lani su građani na to ime povukli 85.029 kuna.

Pravo na korištenje nepovratnih sredstava ima fizička osoba, (su)vlasnik, odnosno upravitelj zgrade na zahtjev većine suvlasnika zgrade, za zamjenu pokrova koji sadrži azbest, isključivo za jednu zgradu koji se nalazi na području grada Đakova, kao i fizička osoba (su)vlasnik jedne katastarske čestice na području grada na kojoj se nalaze azbeste ploče spremne za zbrinjavanje, odvoz.

Korisnik mjere obvezan je pokrov s azbestom, zamijenjen novim pokrovom, zbrinuti preko ovlaštenog skupljača kojeg određuje Grad Đakovo. Pavić kaže bit će to tvrtka Mlaco.

Podnositelj može podnijeti jednu prijavu za jednu zgradu ili jednu prijavu za zbrinjavanje. Količina skinutog, zbrinutog azbestnog krovnog otpada dokazuje se potvrdom, računom koji izdaje ovlašteni skupljač.

Prijave se podnose poštom ili osobno u pisarnicu Grada. Proći će administrativnu provjeru i procjenu povjerenstva.

Suzana Župan
Pravila za reciklažna dvorišta
Univerzal u svojim reciklažnim dvorištima s jedne korisničke adrese u šest mjeseci smije zaprimiti do 200 kg građevnog otpada koji sadrži azbest. Ploče bi trebale stići zapakirane u zatvorene vreće za šutu/omotane odgovarajućom folijom. S komunalnog je područja Đakova u 2020. kroz Reciklažno dvorište Đakovo prošlo pet tona azbestnih ploča, a preklani je to bilo 5,5 tona.

Možda ste propustili...

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

Najčitanije iz rubrike