Mozaik
NAJLJEPŠI ADVENT MEĐU VELIKIM GRADOVIMA

Osijek je obranio titulu
Objavljeno 7. siječnja, 2023.
Nagrade su ove godine dobili i adventi u Vinkovcima, Županji i Općini Velika

Advent u Osijeku i ove je godine proglašen najljepšim adventom u Hrvatskoj u izboru portala Gradonačelnik.hr provedenom pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta.



Osječki je Advent tako obranio titulu najljepšeg u državi u kategoriji velikih gradova koju je u izboru istog portala osvojio i godinu prije. Za najljepši advent u Hrvatskoj glasovalo se od 28. prosinca 2022 do 5. siječnja ove godine a osječki je dobio 4967 glasova građana i facebook pratitelja. Iza njega u kategoriji velikih gradova ostali su Varaždin s osvojenih 3834 glasova te Virovitica, Vukovar, Karlovac. Zanimljivo je da su titule najljepših advenata i u ostalim kategorijama otišle u Slavoniju. Za najljepši advent u kategoriji srednjih gradova s osvojenih 4887 glasova proglašen je Advent u Vinkovcima, Advent u Županji je s 3155 glasova najljepši u kategoriji malih gradova dok je u kategoriji hrvatskih općina titula najljepšeg s osvojenim 4281 glasom pripala Općini Velika. Prema podatcima portala Gradonačelnik.hr Vinkovci su, također, rekorderi po angažmanu fanova koji su slike adventa lajkali, komentirali i sherali 48.425 puta, što je dovelo do apsolutnog rekorda u dosegu adventskih slika od čak 115.962 FB korisnika. No to nije nikako konačna brojka jer se slike i dalje lajkaju i sheraju, pa time raste i njihov doseg. Koliko su se Slavonke i Slavonci angažirali u ovom izboru najbolje potvrđuje i podatak da je drugo mjesto po izboru FB publike u kategoriji srednjih gradova osvojio Advent iz Nove Gradiške sa 4125 lajkova, treći je Advent iz Našica, a među top 10 u istoj kategoriji još su Đakovo i Slatina.

Inače,u osam dana trajanja izbora slike advenata postigle su ukupni doseg veći od 2,3 milijuna, a prikupljeno je 429.219 lajkova, komentara i sherova. Podsjetimo samo da su organizatori ovogodišnjeg Adventa u Osijeku bili Kulturni centar (KCO) i gradska Turistička zajednica uz pokroviteljstvo Grada te partnerstvo s Osječko-baranjskom županijom. Advent je ponovno vraćen u bajkovitu Tvrđu, a krasilo ga je 15 kilometara blagdanske rasvjete dok je sadržajno poseban akcent stavljen na obiteljske posjete, zbog čega je i bilo puno dodatnog programa za djecu i cijele obitelji.

Svakodnevni kazališno-književni programi i bajke, ulične predstave i dječje kino u kojemu su prikazivani božićni filmovi kao i veliki lunapark kod Školjke i panoramski kotač u Tvrđi privlačili su posjetitelje svih uzrasta. Među brojnim glazbenim poslasticama valja istaknuti nastupe A strane, Nene Belana, Klape Rišpet, Soulfingersa kao i nastupe osječkih glazbenika i zabavljača. Novost su bili subotnji matinejski programi kojima su pod vodstvom poznatog hrvatskog gastronomada Renea Bakalovića održani tematski ciklusi otkrivanja nove slavonske kuhinje.

Otvoren je 2. prosinca, na 236. rođendan grada Osijeka, a uz središnji program u Tvrđi i u ostalim dijelovima grada koji su bili posebno okićeni, moglo se uživati u ugostiteljskim sadržajima.

Tomislav Prusina
Možda ste propustili...

U NOVOJ SEZONI “MASTERCHEFA”

U žiriju je i slavonski kuhar Goran Kočiš

POVRATAK NA SCENU KAO EKSPERIMENTALNI DUO

Libar je objavio EP “Nova zemlja”

Najčitanije iz rubrike