Mozaik
JEDAN OD NAJORIGINALNIJIH VOKALA

Umrla Christine McVie, pjevačica i klavijaturistica Fleetwood Maca
Objavljeno 1. prosinca, 2022.
Pjevačica i klavijaturistica grupe Fleetwood Mac, Christine McVie, preminula je u bolnici, u 80. godini. McVie je došla u Fleetwood Mac 1970. godine. AllMusic ju je opisao kao "Nesramežljivo ugodnu pjevačicu/autoricu tekstova i glavnu protagonisticu nekih od najvećih hitova Fleetwood Maca." Osam njezinih pjesama, uključujući "Don‘t Stop", "Everywhere" i "Little Lies", pojavilo se na albumu Greatest Hits grupe Fleetwood Mac iz 1988., prenosi Ravnododna.hr. Objavila je i tri soloalbuma. Godine 1998. McVie je uvrštena u Rock and Roll Hall of Fame kao članica Fleetwood Maca i dobila je Brit Award za izniman doprinos glazbi. Iste godine, nakon gotovo 30 godina u bendu, odlučila se povući, tj. otići u polumirovinu u kojoj je bila gotovo 15 godina. Izdala je soloalbum 2004., a u rujnu 2013. pojavila se na pozornici s Fleetwood Macom u O2 Areni u Londonu, prije nego što se ponovno pridružila bendu 2014. prije njihove turneje "On with the Show".

Godine 2006. McVie je primila Zlatnu medalju za zasluge od Basce, sada The Ivors Academy. Godine 2014. primila je nagradu Ivor Novello za životno djelo od Britanske akademije tekstopisaca, skladatelja i autora i počašćena je nagradom Trailblazer na dodjeli nagrada UK Americana 2021. godine, također je i dobitnica dvije nagrade Grammy.

Jedna crtica iz njezina života puno govori o tome koliko su je kolege uvažavale i koliko je svojim profesionalnim radom pridonijela grupi, time i sceni. Naime, kad se Christine McVie udala za Johna McVieja 1968., Peter Green je bio kum. Umjesto medenog mjeseca, slavili su u hotelu u Birminghamu s Joeom Cockerom, koji je slučajno tamo odsjeo, prije nego što su otišli svatko sa svojim bendom. Par se razveo 1976., ali su ostali prijatelji i zadržali profesionalno partnerstvo. T.K.
Možda ste propustili...

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

NIKAD RANIJE OBJAVLJENE PJESME

Novi album J. Casha

Najčitanije iz rubrike