Regija
HRVATSKE CESTE: PROJEKTI SU PREDANI NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU

Rekonstrukcija dvaju raskrižja
u kružne tokove na ulazu u
Županju očekuje se u 2023.
Objavljeno 30. studenog, 2022.
ŽUPANJA - Prema najavama, Županja je u ovoj godini na ulazima u grad, na mjestu postojećih raskrižja s državnom cestom DC 55, trebala dobiti kružne tokove, no njihova je izgradnja, doznajemo u Hrvatskim cestama, prolongirana za sljedeću godinu. U srpnju 2021., podsjećamo, u odgovoru na upit Glasa Slavonije kazali su da je za oba raskrižja ishođena lokacijska dozvola, i da se radi na rješavanju imovinskopravnih odnosa. "Očekivani je rok za ishođenje građevinske dozvole kraj 2021. godine. Izvođenje radova predviđeno je tijekom 2022. godine", najavili su tada.

Na potrebu kvalitetnog reguliranja prometa na ulazima u grad zbog veće sigurnosti sudionika u prometu Županjci upozoravaju već godinama. Posebice je kritičan ulaz kod Plodina, vrlo frekventno raskrižje, koje, za razliku od takozvanog bošnjačkog, nije ni semaforizirano. Njime prolazi državna cesta Vinkovci – Županja, koja vodi do međudržavnog graničnog prijelaza Županja – Orašje, između Hrvatske i BiH, a preko nje lokalna cesta za gradsku industrijsku zonu.

Ondje su smješteni i tvornica kombajna Same Deutz Fahr Žetelice, pogon Tvina, bioelektrana i drugi subjekti. To je ujedno i put za gradsko izletište Virovi i Lovačku kuću. Na tom su raskrižju proteklih godina zabilježene prometne nesreće s velikim materijalnim štetama i ozlijeđenima, a bilo je i poginulih. Iako su prema najavama kružni tokovi već trebali biti stavljeni u funkciju ili pred završetkom, 2022. godina je na izmaku, a radovi na raskrižjima na ulazima u Županju nisu ni počeli. Prema neslužbenim informacijama, pojedine su investicije HC-a zbog nedostatka sredstava skinute s popisa za ovu godinu, a među njima je i gradnja kružnih tokova u Županji. Koji su stvarni razlozi prolongiranja i u kojoj je fazi priprema realizacije ovog projekta, provjerili smo u Hrvatskim cestama.

"Za rekonstrukciju raskrižja na obilaznici Županje, odnosno na državnoj cesti DC 55, iako je bilo predviđeno planom za 2022. godinu, natječaj za izvođenje radova nije mogao biti raspisan jer nismo imali građevinsku dozvolu. Projekti su predani na građevinsku dozvolu te je uplaćena upravna pristojba. Nakon ishođenja i pravomoćnosti građevinske dozvole rekonstrukcija raskrižja DC 55 i DC 214 (skretanje za Bošnjake) bit će aplicirana u Plan nabave Hrvatskih cesta za 2023. godinu", stoji u odgovoru glasnogovornice Tamare Đurijanček. M. Lešić Omerović
Omogućit će veću sigurnost sudionika u prometu na ulazima u Županju kod Plodina i iz smjera Bošnjaka

Možda ste propustili...

ODIGRAN 2. BRZOPOTEZNI TURNIR OPEN BIZOVAC 2024

Najbolji Dinko Huis, Matej Filić i Damir Meško

DANI FRANKOFONIJE U SŠ MARKA MARULIĆA

Upoznali francuski film, osmislili strip

Najčitanije iz rubrike