Crna kronika
NEPRAVOMOĆNO OSUĐEN NA UVJETNU KAZNU

Provalio u kuću i zaspao, probudila ga je policija
Objavljeno 7. listopada, 2022.
Pokazalo se da je sjekirom razvalio vrata i legao u prvi krevet koji je pronašao

Dvadesetosmogodišnji Vukovarac osuđen je na uvjetnu kaznu jer je provalio u kuću nepoznate žene gdje nije ukrao ništa, nego je legao na prvi krevet i zaspao. Općinski sud u Vukovaru nepravomoćno ga je proglasio krivim jer je 23. prosinca 2017. godine, oko 6.30, došao do kuće 75-godišnjakinje u Vukovaru, a potom, zavlačenjem odgovarajućeg alata između okvira i krila zaključanih ulaznih vrata kod brave, vrata nasilno otvorio. Potom je ušao u kuću te u prostoriji lijevo od ulaznih vrata legao na krevet i zaspao, u čemu su ga zatekli vlasnica i policajci.



Zbog narušavanja nepovredivosti doma i poslovnog prostora osuđen je na 10 mjeseci zatvora, no u zatvor neće ako u roku provjeravanja od dvije godine ne počini novo kazneno djelo. Optuženom mladom muškarcu sudilo se u odsutnosti te mu je postavljen branitelj po službenoj dužnosti. U završnoj riječi viši savjetnik Općinskog državnog odvjetništva u Vukovaru ostao je u cijelosti pri podignutoj optužnici od 23. svibnja 2018., predlažući da se optuženi proglasi krivim i osudi po zakonu.

U svojoj obrani iznesenoj prilikom prvog ispitivanja u prostorijama Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru 16. travnja 2018. godine mladić je negirao počinjenje kaznenoga djela koje mu se optužnicom stavlja na teret, navodeći da je kritičnoga dana bio pod utjecanjem alkohola i tableta. Pio je u jednom kafiću, gdje je jednom čovjeku kojeg nije poznavao niti ga je ranije vidio rekao da mu da nešto za jelo i da mu treba mjesto za spavanje. Taj čovjek ga je doveo u kuću i pokazao mu sobu gdje može spavati. Odmah je zaspao, a ujutro ga je probudila policija. Nije mu poznato na koji je način taj čovjek ušao u kuću, ne zna je li provalio, a on u kuću nije provalio.

U dokaznom postupku sud je uz suglasnost stranaka pročitao zapisnik o ispitivanju prijateljice 75-godišnje vlasnice kuće. Svjedokinja je izjavila da svoju prijateljicu poznaje više od 30 godina, često se čuju telefonom, a ona ju osobno posjećuje u Vukovaru. Prijateljica joj je starija osoba, ima 75 godina, muca prilikom govora, a stradala je u Domovinskom ratu. Dana 23. prosinca 2017. oko 7.30 telefonski ju je nazvala prijateljica i rekla joj da je u svojoj kući, odnosno u jednoj sobi, zatekla nepoznatu mušku osobu. Zamolila je da nazove policiju, jer se ona nije mogla sjetiti broja, a budući da u kući živi sama, nije se imala komu obratiti za pomoć. Ona je tada nazvala Centar 112 i prijavila cijeli događaj. Rekla joj je da je ta nepoznata osoba provalila u kuću jer je kod ulaznih vrata pronašla nekakvu sjekiru.

Iz izvatka iz kaznene evidencije od 17. svibnja 2018. godine sud je utvrdio da je optuženi do sada osuđivan. Viši savjetnik vukovarskog Općinskog državnog odvjetništva na raspravi je 27. rujna 2022. godine izjavio da odustaje od dokaznog prijedloga navedenog u optužnici da se ispita žrtva, jer je ona u međuvremenu preminula.

Sandra Lacić
MIŠLJENJE SUDA
Sud je naveo kako je, nakon provedenog dokaznog postupka, nedvojbeno utvrđeno da je 28-godišnjak počinio kazneno djelo kojim ga se optužnicom teretilo. Pri odmjeravanju kazne sud je cijenio sve okolnosti koje utječu na to da kazna bude manja ili veća.

- Na strani optuženog kao olakotne okolnosti sud je cijenio što je mlada osoba, otac dvoje djece, bez imovine i zaposlenja. Na strani optuženog kao otegotne okolnosti sud je cijenio što je do sada osuđivan pravomoćnom presudom Općinskog suda u Vukovaru. Upravo će se izrečenom uvjetnom osudom optuženom, u okviru opće svrhe izricanja kaznenopravnih sankcija, postići svrha kažnjavanja, te se izrečena uvjetna osuda ukazuje kao potpuno primjerena stupnju krivnje optuženog, te odgojni utjecaj na druge da ne čine kaznena djela.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike